Bas en Inge Hartkamp.
Bas en Inge Hartkamp.

Door scouts en voor scouts

Actueel 1.276 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - "We hebben zelf allerlei mooie dingen mee mogen maken met scouting en dat willen we graag doorgeven aan de volgende generatie", vertellen Bas en Inge Hartkamp van Scoutingkampeerterrein Bieslandse Bos. "We voorzien hiermee in een behoefte van kinderen om buiten te spelen, dat ontbreekt tegenwoordig nog wel eens in deze maatschappij."

"Als kind hebben we allebei bij de scouting gezeten. Vanaf het begin zijn we betrokken geweest bij het opzetten van dit terrein zo'n 27 jaar geleden, zo hebben we elkaar ook leren kennen. Bieslandse Bos is een stichting en wij faciliteren kamperen 'op z'n scouts'. Scoutinggroepen kunnen hier hun zomerkamp houden of een weekend komen kamperen. Vorig jaar hebben we zo'n 11.000 overnachtingen gehad. Omdat we vinden dat we hier ook wel een maatschappelijke functie in hebben kunnen er bijvoorbeeld ook scholen, BSO's of sportverenigingen gebruik maken van ons terrein, maar de scouting gaat voor: door scouts en voor scouts. Omdat de inrichting heel erg op scouting gericht is kunnen ook niet-scouts kennis maken met hoe scouting werkt. Wat heel uniek is hier is dat we een stookvergunning hebben wat betekent dat we op aangewezen plekken kampvuur mogen maken. 27 jaar geleden zei iemand van de brandweer: 'bij scouting hoort kampvuur', en sindsdien is het goed geregeld. Onze gasten komen vanuit de hele wereld, ook internationale scouts weten ons te vinden."

"Hoewel we met allemaal vrijwilligers zijn wordt het terrein eigenlijk als een bedrijf gerund, maar dan in democratische vorm. Door onze samenwerking en diversiteit in werkzaamheden loopt het heel goed. We hebben zo'n 30 vrijwilligers met allemaal een verschillende achtergrond, leeftijd, werk en hobby's, die allemaal hun eigen rol hebben. We streven er naar dat iedereen kan doen wat hij leuk vindt, wat bij hem past. Je kunt hier zijn wie je bent. Mensen vinden hier voldoening, krijgen een warm gevoel van binnen. Dat is de beloning die iedereen die hier rondloopt krijgt. Iedereen is ook heel trots op wat we hier doen, de één op ons mooie groene stuk natuur, de ander op een financieel gezonde organisatie – we houden onze eigen broek op – en weer een ander op het feit dat de kinderen zondagmiddag afgepeigerd naar huis gaan. We willen hier graag het meeste bieden voor de laagste prijs."

"Veel oud-scouts willen wel binding houden met de scouting, de natuur en de mensen, maar niet meer perse iets met kinderen doen dus dan kunnen ze hier terecht. De één houdt van gras maaien, de ander praat graag met ambtenaren, het is leuk om de juiste persoon op de juiste plek te vinden. De samenwerking, verbinding en gezamenlijke verantwoordelijkheid, maar ook het sociale contact en de gezelligheid zijn hier groot. Het terrein is heel schoon en dan is de neiging om iets op de grond te gooien ook kleiner. In het bos zijn geen stopcontacten. Hier ga je back to basic, leer je dingen op te lossen, dat is helend voor kinderen. De kinderen die hier nu spelen zijn de werknemers van later. Je ziet regelmatig binnen bedrijven dat de mensen waar het om draait een scouting-achtergrond hebben. Wat ik in mijn werk doe heb ik in feite hier geleerd en dat vind ik wel erg gaaf. Onze wens is nog een blokhut met een versterkt stalen dakframe voor de veiligheid als het noodweer is."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant