Alle betrokkenen op de foto op het terras van De Drie Heeren.
Alle betrokkenen op de foto op het terras van De Drie Heeren.

Burgemeester reikt Keurmerk Veilig Ondernemen uit

Actueel 1.708 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - In het zijzaaltje van Grand Café De Drie Heeren kwamen vorige week vertegenwoordigers van de verschillende bedrijventerreinen – of zijn het bedrijvenparken? – bijeen om het Keurmerk Veilig Ondernemen in ontvangst te nemen. Ook vertegenwoordigers van de brandweer en de politie waren van de partij.

Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is een landelijk fenomeen waarbij verschillende partijen in goede samenwerking afspreken om met een gecoördineerde aanpak te werken aan een veilige, schone en goed onderhouden werkomgeving. Zowel bij de bedrijven zelf als binnen het grotere geheel van een bedrijventerrein of bedrijvenpark. Ook de gemeente speelt daar als toezichthoudende en zonodig handhavende overheidsorganisatie een belangrijke en actieve rol bij. En dus waren naast de burgemeester ook verschillende ambtenaren aanwezig. Een belangrijke schakel in het geheel is ook parkmanager Nicolette Bakker van het bedrijf Ericis. Zij doet veel uitvoerend en coördinerend werk op het gebied van parkmanagement. Zij werd door de burgemeester extra in het zonnetje én de bloemetjes gezet. Mister veiligheid en handhaving bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp, Willem-Jan Niermeijer, vertelde dat het de vierde keer is het keurmerk KVO wordt verlengd. Het werd dus voor de vijfde keer uitgereikt – door de burgemeester - en mede ondertekend door de diverse vertegenwoordigers van de bedrijventerreinen: Gregory Foster namens Ruijven Delfgauw, Hans van de Sande namens Oostambacht in Nootdorp, Sandra Haket namens De Boezem in Pijnacker en Dennis Koenen namens HERON in Nootdorp.

Ondertekening door de betrokken partijen: HERON, Oostambacht, De Boezem en Ruijven. 

Behalve het KVO werd ook een Convenant Cameratoezicht getekend. De burgemeester vertelde dat de gemeente op alle bedrijventerrein camerabewaking toestaat, maar dat dit wel aan regels en voorwaarden gebonden moet zijn. De politie bepaalt wanneer beelden uitgelezen kunnen en mogen worden. Dit gebeurt met gepaste terughoudendheid maar zonodig ook met 'vast'houdendheid: al diverse malen hebben beelden geleid tot aanhoudingen. Overigens worden beelden zo kort mogelijk bewaard. Toen de handtekeningen waren gezet en de foto's gemaakt, vertelden de mensen van de verschillende bedrijvenparken dat de situatie op hun 'terrein' over het algemeen netjes, goed onderhouden en veilig is. Met de criminaliteit valt het erg mee. Zeker op Ruijven waar al heel lang cameratoezicht is.

"We zijn zelfs al aan ons tweede setje camera's toe", aldus Gregory Foster. Op de andere terreinen moet het cameratoezicht nog komen maar daar wordt aan gewerkt, zeker op De Boezem en op HERON. Hans van de Sande van Oostambacht was het meest kritisch over 'andere zaken' die niet helemaal stroken met het KVO. Het gaat dan om bedrijfjes die het niet zo nemen met parkeerregels en andere zaken. Ook zou op enkele plekken sprake zijn van bewoning waar dat niet is toegestaan. Het is een taak van de gemeente om daar op te handhaven. Een van de acties die aan KVO verbonden is, betreft een regelmatige 'schouw' van een bedrijventerrein. Dat is vrij simpel: rondlopen en kijken of alles aan de regels voldoet en zoniet dan zo snel mogelijk actie ondernemen. Gevaarlijke of ongewenste objecten verwijderen of mensen/bedrijven aanschrijven en verzoeken zaken in orde te brengen, op straffe van handhaving door de gemeente. Het is net als met het opvoeden van kinderen en honden: hoe consequent en vasthoudend ben je bij het afdwingen van de gewenste situatie? De mensen van de verschillende gebieden gaven aan dat ze heel blij zijn met het zogenoemde Ondernemersfonds. Dat maakt het mogelijk om overkoepelende totaaluitgaven te doen die het geheel van een bedrijventerrein ten goede komen. Het installeren van cameratoezicht is daarbij een heel zichtbaar voorbeeld. Als het bestuur van een bedrijventerrein daarvoor met de collecteschaal rond moet gaan langs de bedrijven zal er – net als bij een gewone gemiddelde collecte – niet altijd spontaan worden opengedaan. Via het Ondernemersfonds worden de kosten eerlijk verdeeld over iedereen die voordeel heeft bij een maatregel cq investering. De gemeente heft bovenop de normale Onroerend Zaak Belasting een kleine opslag en dat geld gaat per winkelgebied, bedrijventerrein of bijvoorbeeld tuinbouwgebied in een potje dat vrij besteedbaar aan te wenden is voor dit soort uitgaven. "Daarom pleiten wij er voor dat de gemeenteraad over een paar jaar het Ondernemersfonds weer voor een periode verlengt. Vorige keer was het heel moeizaam allemaal. We hopen dat het nu soepeler gaat. Door het Ondernemersfonds kunnen we echt stappen zetten om de bedrijventerrein veilig, schoon en goed onderhouden te maken en te houden", aldus Hans van de Sande. Zijn collega's van de andere gebieden knikten ernstig instemmend!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant