Aan de zogeheten (dubbele) 'tracking antenna' wordt nog hard gewerkt.
Aan de zogeheten (dubbele) 'tracking antenna' wordt nog hard gewerkt.

Vier Stanislassers met satelliet naar Europese Finale

Actueel 669 keer gelezen

Vier pas geslaagde vwo leerlingen van het Stanislascollege gaan 23 juni naar Bologna, om een zelfgemaakte satelliet te lanceren. Rens, Jesse, Tim en Niels van het Stanislascollege in Pijnacker doen namelijk mee aan de Europese CanSat competitie, nadat zij de landelijke finale in april gewonnen hebben. Er wordt nu nog ontzettend hard gewerkt aan de laatste verbeteringen en reparaties van de satelliet. Dankzij een nieuwe partner en een succesvolle crowdfund actie is ook de laatste deadline van 23 juni bijna behaald.

Korte herhaling
Wat is de CanSat competitie ook alweer? Bij de CanSat competitie is het de bedoeling dat teams van maximaal 7 middelbare scholieren een satelliet maken met de grootte van een colablikje. Deze CanSat moet vervolgens tijdens een val van één kilometer hoogte, na een korte vlucht met een raket, een primaire en secundaire missie uitvoeren. De primaire missie houdt het meten en doorsturen van de luchtdruk en luchttemperatuur in. De secundaire missie mag ieder team zelf verzinnen. De missie kan niet gek genoeg zijn, maar er zijn wel enkele regels waar je rekening mee moet houden: Geen pyrotechnieken of licht ontvlambare materialen gebruiken.

Project Beta heeft een satelliet gemaakt die tijdens zijn vlucht twee nog kleinere satellietjes zal lanceren. Alle drie de satellieten zullen vervolgens naast de metingen van de primaire missie ook de snelheid, eCO2 , TVOC, GPS locatie, oriëntatie, magnetisch veld, luchtvochtigheid en de voltage van de batterij meten en doorsturen. De voordelen van nog twee extra satellietjes lanceren uit de al zo kleine 'MotherCan', zijn dat er een groter gebied onderzocht kan worden en er daardoor meer data verzameld kan worden. Metingen zijn daardoor betrouwbaarder en het is daarnaast mogelijk om meerdere wetenschappelijke missies uit te voeren met één lancering.  

Pentacon
Wij zijn zeer verheugd om onze nieuwe partner Pentacon aan te kondigen en kijken uit naar een vruchtbare samenwerking. Ingenieursbureau Pentacon uit Haarlem levert procesanalyse & -optimalisatie. En verzorgt het design, engineering en realisatie van complete machines, componenten en systemen.  

Fundraising
Om ook het laatste gedeelte van de competitie te kunnen financieren was een crowdfundactie opgezet. Met steun van medeleerlingen, ouders, fans en zelfs docenten kunnen wij onze laatste nieuwe gave systeem ontwikkelen; een dubbele tracking antenne. Project Beta bedankt iedereen die gesponsord heeft voor het mogelijk maken van dit geweldige project. Daarnaast bedankt Project Beta: Tennistops, vandenBergRoseS, Femto Engineering, Lionne Holding BV, Stanislascollege Pijnacker en Telstar voor alle hulp.

Tracking Antenna
De Cans zelf zijn zo goed als klaar voor vertrek. Aan de zogeheten (dubbele) 'tracking antenna' (zie afbeelding) wordt echter nog hard gewerkt. Dit systeem kan zowel horizontaal als verticaal draaien en richt de antennes op de Cans op basis van GPS coördinaten. Hierdoor worden de antennes alsnog nauwkeurig gericht op de Cans, ook als wij deze vanaf de grond niet zien door bijvoorbeeld een dicht wolkendek. 

Italië
Aan de Europese competitie, waarvan de finale volgende week in Italië gehouden wordt, doen 20 teams van over de hele wereld mee:  Oostenrijk, België, Tjechië, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, een samengesteld Scandinavisch team, Portugal, Polen, Roemenië, Hongarije, Spanje, het VK, Malta, een team uit Canada, Nederland en twee teams die direct zijn gekozen door de ESA. 

Social Media
Project Beta is te volgen op Instagram and Facebook via @projectbetascp, op Youtube via Project Beta en hun site (nog onder constructie) project-beta.nl.

Wat te doen na de competitie?
Alle vier de heren zijn geslaagd voor hun eindexamen vwo en beginnen volgend jaar aan hun studie aan de TU Delft. Jesse en Niels beginnen aan Aerospace Engineering, Tim aan Werktuigbouwkunde en Rens aan Technische Informatica. Ondanks de splitsing zijn de jonge technici van plan elkaar weer te vinden bij het Small Rocket Project, een project van de TU Delft waar studenten een ei lanceren met een raket, waarbij het ei tijdens de vlucht en landing heel moet blijven. "Het einde van dit project is gelijk een nieuw begin van het volgende project."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant