Logo telstar-online.nl
Bij de Jozefschool kunnen ze weer lachen en juichen. Het herstel van de gesloopte moestuin kan beginnen.
Bij de Jozefschool kunnen ze weer lachen en juichen. Het herstel van de gesloopte moestuin kan beginnen.

Intratuin helpt Jozefschool met wederopbouw moestuintjes

  •   keer gelezen   Actueel

Nootdorp - Geschokt werd gereageerd op het nieuws dat onverlaten de moestuin van de Jozefschool in Nootdorp volledig hadden vernield. Alles was gesloopt en in de sloot gekieperd. Een storm van verontwaardiging brak los en gelukkig ook een vloed aan reacties van personen en bedrijven die wilden bijdragen aan de wederopbouw.

Sinds maandagmiddag kan die beginnen. Intratuin Pijnacker kwam met een bestelwagen heel veel spullen brengen waarmee de kinderen, de moestuinouders en de leerkrachten van de basisschool aan de Sportparkweg kunnen beginnen aan het herstel. Deze week komt ook GroenRijk De Wilskracht nog langs met plantmateriaal. Ook de Groenteboerderij van Millenaar in Pijnacker heeft plantmateriaal beschikbaar gesteld, zo meldde moestuinmoeder Marguerite maandag. Zij was zes jaar geleden de grondlegger van de moestuin van de Jozefschool, een fenomeen waar alle kinderen van de basisschool vroeger of later tijdens hun 'opleiding' mee in aanraking komen. "Ze leren om te gaan met de natuur en krijgen respect voor planten en de groei daarvan. Kinderen die bepaalde dingen niet lustten, smikkelen daar ineens wel van zodra ze het zelf hebben gekweekt", zegt een andere moestuinmoeder, Erna. Erna en Marguerita waren helemaal in shock toen ze vorige week maandag de aanblik van de verwoeste moestuin zagen.

"Een mooie tuin ontstaat en groeit geleidelijk. Sommige dingen duren jaren of in elk geval maanden. De aardbeien bijvoorbeeld waren bijna rijp en nu ineens was er geen plant meer te zien. Echt alles gesloopt. Je kunt je ogen niet geloven als je het ziet. Het is zo intens gemeen dat iets dat zorgvuldig is opgebouwd in één klap wordt vernietigd", aldus Marguerite. Assistent-bedrijfsleider Tonnie Faase van Intratuin Pijnacker voelt mee. "Wij doen de laatste jaren heel veel om mensen en ook scholen tot tuinieren en kweken aan te zetten. Het hoort helemaal bij deze tijd: terug naar de natuur, zelf gezonde groente en fruit kweken, ziektes biologisch te lijf gaan. We hebben heel veel in huis om kinderen en scholen zelf te laten tuinieren en we krijgen ook heel vaak aanvragen voor ondersteuning. We kunnen niet overal ja tegen zeggen maar dit vonden we zo sneu dat we meteen gereageerd hebben dat we wilden bijdragen aan het herstel. Behalve heel veel materiaal zoals rekken, touw, gieters, schepjes, een bijenhotel, hebben we ook voor alle kinderen een zakje zaad. We hebben gekozen voor tuinkers. Dat is snel goed en de kinderen kunnen het ook zelf eten."

De Jozefschool toonde zich maandagmiddag bijzonder blij met de schenking van Intratuin en ook van andere bedrijven en personen. "We hebben zo veel aangeboden gekregen dat we er een veld van RKDEO mee vol kunnen zetten", zegt adjunct-directeur Hester van Waart. Mats en Levi uit groep 4 vertellen dat ze één keer per week in de moestuin aan de slag mogen. De ene keer wat langer dan de andere keer. Ze vinden het mooi om zelf te tuinieren. Onkruid verwijderen is helemaal geen vervelend werk. Het zal even duren voordat alles weer heftig groeit en bloeit, maar dat is een kwestie van tijd!

Meer berichten