Afbeelding

Marc de Haan: De Trucker is een veilige plek om je te ontplooien als vrijwilliger

Actueel 1.913 keer gelezen

Pijnacker - Marc de Haan is bestuurslid bij De Trucker. De Trucker is een podium in Pijnacker, gerund door vrijwilligers en bedoeld voor iedereen vanaf 16 jaar die van een feestje houdt.

"Iedereen is welkom bij De Trucker", vertelt Marc de Haan, geboren in Rotterdam. "Het maakt niet uit wat je achtergrond of je geaardheid is. En ook mensen die misschien wat minder sociaal vaardig zijn kunnen hier hun plek vinden. Al zo'n twintig jaar ben ik betrokken bij De Trucker, in verschillende hoedanigheden zoals barman, dj en programmeur. De Trucker is in 1973 gestart als jeugdsociëteit: er was geen plek om naartoe te gaan, hooguit iets bij de kerk, en jongeren wilden graag met elkaar iets met muziek doen. Zo is het begonnen in de oude telefooncentrale: een vast honk om bij elkaar te zijn, muziek te luisteren en wellicht wat wiet te roken. Muziek en toneel zijn daarbij altijd sterk vertegenwoordigd geweest. Toen ik in Pijnacker woonde kwam ik zelf ook regelmatig in De Trucker. Al snel werd ik gevraagd om bestuurslid te worden. Inmiddels mikken we wel op een breder publiek, de jeugd van tegenwoordig zoekt toch iets anders dan vroeger, het is allemaal wat vluchtiger."

"De Trucker is een podium voor iedereen, maar de nadruk ligt op jongeren. Maar je ziet wel dat de 'oudere jeugd' ook nog steeds terug blijft komen en dat vrijwilligers blijven hangen. Het is een plek geworden waar veel mensen zich prettig en veilig voelen. Wij als bestuur zorgen ervoor dat De Trucker kan functioneren, een grote groep vrijwilligers regelt de dagelijkse gang van zaken. Wij houden een beetje afstand zodat de jongere vrijwilligers activiteiten kunnen organiseren en zelf organiseren we stiekem ook wel eens wat, gewoon omdat het leuk is. De Trucker is geopend op vrijdag- en zaterdagavond en heeft een sociale functie en een bar met redelijke prijzen: je kunt er biljarten, darten, muziek luisteren en elkaar ontmoeten. En regelmatig wordt er van alles georganiseerd zoals bandoptredens, toneelstukken, themafeesten en popquizen. De laatste jaren bieden we ook maatschappelijke stageplekken voor scholen in Pijnacker. Dan kun je bijvoorbeeld een feestavond van A tot Z organiseren waarbij je alles zelf mag doen, met onze hulp uiteraard. Op Koningsdag organiseren we altijd een groot festival voor de deur, dat trekt ook veel publiek."

"Het is bijna een soort reünie, iedereen die nog in de buurt woont komt ook echt langs. Qua muziek is er voor iedereen wat wils: rock, punk, hardrock, en af en toe doen we ook andere dingen. We hebben ongeveer 30 vrijwilligers, maar er is een trend dat mensen zich niet zo snel willen vastleggen. Daarom proberen we het ook een beetje anders in te richten, we kijken per kwartaal vooruit en er zijn geen vaste commissies. De Trucker is een veilige plek om je te ontplooien als vrijwilliger. Het is een prachtige plek om te creativiteit kwijt te kunnen. Niets mooiers dan een band te kunnen boeken die jij leuk vindt en waar andere mensen dan ook van kunnen genieten. Ik heb daar heel veel geleerd merk ik achteraf. Ik heb nu een heel verantwoordelijke baan en ik denk dat ik een hoop van die vaardigheden daar heb opgedaan. Daarom heeft De Trucker een warm plekje in mijn hart en dat gun ik iedereen. De Trucker biedt nog steeds een uniek programma in Pijnacker en het zou zonde zijn als dat er niet meer was."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant