Voor het tweede opeenvolgende jaar voert de Cantorij Nootdorp in de Dorpskerk het Oratorium Schepping uit, onder leiding van Marieke Wapenaar.
Voor het tweede opeenvolgende jaar voert de Cantorij Nootdorp in de Dorpskerk het Oratorium Schepping uit, onder leiding van Marieke Wapenaar.

Oratorium Schepping 'oerknalt' dorpskerk Nootdorp in

Actueel 1.045 keer gelezen

Nootdorp - Cantorij Nootdorp brengt zondag 16 juni voor het tweede achtereenvolgende jaar het Oratorium Schepping van de eigentijdse Nederlandse componist Johan Bredewout ten gehore. Dat gebeurt met een concert van ruim een uur in de rustieke pittoreske Dorpskerk in de Dorpsstraat in Nootdorp. Het begint om 16.00 uur en de toegang is vrij.

Wel staat na afloop een grote melkbus klaar voor flinke giften voor een goed doel: de organisatie Live Life Foundation Malawi waar onder meer de Nootdorpse Mariska de Bruijn bij actief is. Zij zet in het arme Afrikaanse land Malawi projecten op voor verbetering van onderwijs, voeding en gezondheidszorg. Tijdens het evenement van zondag 16 juni zal er een kort filmpje worden vertoond over het werk van de stichting in Malawi. Een grappig detail is dat de hele familie De Bruijn meedoet aan het project. Pa Guus en ma Joke de Bruijn zijn tenor respectievelijk alt in het koor. Eric de Bruijn speelt klarinet in de muzikale begeleidingsgroep. Dochter Mariska is dus via het goede doel erbij betrokken en Mark de Bruijn bedient de beamer. Het geheel staat onder leiding van de zeer 'bevlogen' dirigente Marieke Wapenaar die zowel in de PC- als de RK-kerk van Nootdorp muzikaal van alles doet. Zij koppelt deskundigheid aan gezelligheid en sfeer. Marieke heeft het Oratorium Schepping van Bredewout 'ontdekt' als een bijzonder energieke en gevarieerde compositie waar van alles in zit. Het knalt heerlijk de kerk in of misschien zelfs wel uit. Korte gelezen teksten zijn daarbij rustmomenten. De schepping mag dan volgens het christelijke geloof misschien niet met een oerknal begonnen zijn, het ging toch met donderend geweld gepaard en tegelijk met zachtheid en liefde. Al die elementen keren terug in het Oratorium. Wie op internet een voorproefje wil zien en horen, moet even Googlen op 'Schepping Bredewout One Day Event'. Dan krijg je een mooie uitvoering voorgeschoteld. Sopraan Henriëtte Bouwmans en alt Corrie Steeneveld-De Jong van de twintig jaar bestaande Cantorij Nootdorp doen voor het tweede jaar mee en zijn heel enthousiast over het stuk. "Het zingt heerlijk weg. Er zit enorm veel power in en tegelijk hoor je ook heel mooie melodieën", zegt Corrie wier echtgenoot Dick ook meezingt bij de bassen.

Henriëtte is sinds enige tijd voorzitter van de Cantorij Nootdorp en ervaart het gezelschap als een warm bad. Ze vindt samen zingen heerlijk en vergeet niet een oproep te doen voor een nieuwe pianist voor de Cantorij Nootdorp. Rita van Herk komt nu nog eenmalig terug maar heeft geen tijd om steeds heen en weer te rijden tussen Holten en Nootdorp. Ze vindt het wel heerlijk om weer even terug te zijn achter haar geliefde piano in de kerk. De Cantorij Nootdorp heeft gastzangers en gastzangeressen uitgenodigd voor dit project en daar hebben zo'n tien mensen gebruik van gemaakt. In totaal zijn er ongeveer veertig zangers en zangeressen bij betrokken en daarbij zijn alle stempartijen goed vertegenwoordigd. Henriëtte en Corrie kijken uit naar de uitvoering op 16 juni en genieten intussen van de wekelijkse repetities op maandagavond tussen acht en half tien. Afgelopen maandag 3 juni was voor het eerst de muziek ook van de partij en toen bleek dat het geheel al heel mooi gaat klinken. Marieke Wapenaar is enthousiast over de voortgang die het koor in korte tijd heeft geboekt. Ze zegt dat het natuurlijk een voordeel is dat veel mensen het voor de tweede keer uitvoeren. Ze kan nu meer en beter de puntjes op de i zetten. De muzikale begeleiding wordt dus gedaan door Rita van Herk op piano, Jelle Bakker op orgel, Lisa Groot op fluit en Eric de Bruijn dus op klarinet. De muziek wordt ook nog eens ondersteund met prachtige beelden van Noud Jansen – de echtgenoot van deelnemend tenor Lies Rutten - die ook de mooie poster van het Oratorium Schepping 2019 Cantorij Nootdorp heeft gemaakt. Kortom: een prachtig geheel dat een bezoekje zeker waard is. De toegang is vrij. Na afloop collecte voor de lokaal bekende organisatie Live Life Foundation Malawi van de Nootdorpse Mariska de Bruijn en de haren!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant