Ton van Eck gooit alle remmen los met steun van Gerard Bart en Ed van Aken.
Ton van Eck gooit alle remmen los met steun van Gerard Bart en Ed van Aken.

Alle registers open op gerestaureerd orgel

Actueel 1.845 keer gelezen

Het gerestaureerde orgel van de RK-kerk van Pijnacker is zondag met een orgelconcert feestelijk ingespeeld.

De thuisorganisten Gerard Bart en Ed van Aken zorgden voor een mooie warming up en vervolgens ging gastorganist en adviseur Ton van Eck helemaal los met een paar stukken uit de tweede Symfonie van Charles-Marie Widor. Daarbij gingen letterlijk alle registers open zodat de rijkdom van het Adema-orgel uit 1899 aan alle kanten te horen was.

Ton van Eck kwam bijna handen en voeten tekort. Gelukkig waren Gerard Bart en Ed van Aken er nog om de pagina's van de bladmuziek om te slaan en de registers in en uit te schuiven. In de kerk genoten rond de tachtig bezoekers van de rijke orgelklanken.

Charles van der Mast vertelde tussen de bedrijven iets over de historie van het orgel als instrument en Ronald van Baekel van Adema Orgelbouw vertelde een en ander over de historie van het orgel in de kerk van Pijnacker, de restauratie en de vele instrumenten die Ton van Eck dan liet horen. Het orgel is er helemaal uit geweest om een constructie te kunnen maken waarop nu het hele orgel rust. Vrijdag is in de Dorpskerk aan het Koningshof een orgelconcert!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant