(Fotografie Evert van de Worp)
(Fotografie Evert van de Worp)

Arenal winnaar van de 2019 Nouryon Imagine Chemistry Challenge

Actueel 528 keer gelezen

Het Pijnackerse bedrijf Arenal Process Control Solutions BV is afgelopen week winnaar geworden in een internationale challenge van het Nederlandse chemieconcern Nouryon (voorheen AkzoNobel Specialty Chemicals) op het gebied van "sensing in demanding chemical environments". In verschillende vakgroepen werden in totaal 8 winnaars uitgekozen. Arenal is het enige Nederlandse bedrijf dat winnaar is geworden.

Het doel voor Nouryon van het organiseren van een innovatieprijs is het kunnen realiseren van procesoptimalisaties en daarmee behalen van verbeteringen op het gebied van reductie CO2 emissie en het verlagen van energie- en grondstoffenverbruik.

Na een eerdere eerste selectieronde werden 14 finalisten geselecteerd om in Deventer te strijden voor de verschillende titels. De deelnemers boden innovatieve technologie aan om direct of indirect in het proces verbeterslagen te kunnen doorvoeren. Ook Unilever, een belangrijke klant van Nouryon, was hierbij nauw betrokken.

Arenal, gevestigd op de Boezemweg in Pijnacker, ontwikkelt en produceert innovatieve ultrasone sensoren voor de mijnbouwindustrie. Met deze meting kunnen mijnbouwbedrijven de productie beter regelen en optimaliseren. Tevens vervangt de meting van Arenal andere gevaarlijke meetapparatuur op basis van radioactiviteit, hetgeen recent door de Franse overheid werd verboden voor staatsbedrijven. De verwachting is dat er binnen enkele jaren een verbod komt op het gebruik van nucleaire meetapparatuur, omdat de meetapparatuur van Arenal nu al significant betere resultaten geeft voor de gebruikers in de mijnbouw. In de bagger- en tunnelbouwindustrie is de meetapparatuur nog in evaluatie fase, maar zijn de resultaten ook al goed.

Door het concept van de meting iets te wijzigen kunnen bedrijven in de chemie ook gebruik maken van de technologie van Arenal. Arenal biedt dan unieke, maar toch eenvoudige technologie die de meeste productieprocessen snel en nauwkeurig kan monitoren en  tevens dichtheid en concentraties van opgeloste en onopgeloste stoffen kan berekenen.

De prijs die Arenal heeft gewonnen is een uitnodiging om één maand lang verschillende chemische stoffen te testen in het laboratorium van Nouryon op het S/Park terrein van Deventer. Hierbij krijgt Arenal ook de mogelijkheid om de huidige dataverwerking te vergelijken met de manier waarop Nouryon dat zou doen. Bij goedkeuring van de resultaten start de implementatie fase in 5 van de 400 verschillende fabrieken van Nouryon in de wereld.

Uit de krant