Ed van Aken is helemaal happy met het gerestaureerde orgel dat 120 jaar oud is en een Rijksmonument.
Ed van Aken is helemaal happy met het gerestaureerde orgel dat 120 jaar oud is en een Rijksmonument.

Zondag orgelconcert op gerestaureerd orgel in RK-kerk

Actueel 1.675 keer gelezen

Het orgel in de katholieke kerk aan de Oostlaan in Pijnacker is meer dan een jaar uit de running geweest. Het is in die periode volledig gerestaureerd. In de laatste maanden van het oude jaar is het teruggeplaatst en weer speelklaar gemaakt. Zelfs deze week moesten er nog wat aanpassingen gedaan worden om het hele mechaniek soepel te maken en alles optimaal te laten klinken. Komende zondag is er een inwijdingsorgelconcert. Dat is gratis toegankelijk. Het begint om 15.00 uur in de Joannes de Dooperkerk.

Na een uitvaart op zaterdag 18 mei gaat hoofdorganist Ed van Aken nog even oefenen op de stukken die hij zondag gaat spelen. Voordat hij daarmee begint, vertelt hij nog even kort het een en ander over het orgel en de restauratie die is uitgevoerd door het bedrijf dat 120 jaar geleden het orgel heeft gebouwd en geïnstalleerd. Adema's Kerkorgelbouw is de oudste orgelbouwer van Nederland. Dit bedrijf is in 1855 al begonnen met dit werk. In het jaar 1892 is de Joannes de Dooperkerk gebouwd maar de eerste jaren werd gebruik gemaakt van een harmonium. Net voordat de twintigste eeuw begon werd het orgel gebouwd en geplaatst door P.J. Adema.

De orgelbouwers van Adema kwam van oorsprong uit Friesland en hadden zich in Amsterdam gevestigd. De gebroeders Adema kwamen van oorsprong uit Friesland, maar in 1870 vestigde één van de broers zich in Amsterdam. De Friese tak bestaat niet meer; de Amsterdamse tak zit tegenwoordig in Hillegom. Ed van Aken vertelt dat Adema onder invloed stond van het wereldberoemde Franse orgelbouwbedrijf Cavaille-Col. De consul van Frankrijk in Nederland had destijds veel invloed op de orgelbouwers van Adema. Vandaar dat zij heel veel Franse romantiek in de orgels 'stopten'.

Ed van Aken zegt dat het orgel heel veel mogelijkheden heeft en beschikt over een grote klankenrijkdom. Hij speelt zondag niet al te zware stukken, maar die zijn wel zo gekozen dat het hele arsenaal van het orgel te horen zal zijn. Ed vertelt dat het orgel sinds een eeuw weer waterpas staat. "Het probleem was altijd dat de achterste helft van de orgelkas op het fundament van de toren rustte en de voorste helft op het fundament van de kerk. Die aparte funderingen hebben ieder hun eigen werking, vandaar dat er al snel wat beweging in het orgel was ontstaan. Nu is het zo opgelost dat het totale orgel op een balkon rust dat verbonden is aan de toren. Dat was ook de reden dat het orgel tijdens de restauratie helemaal verwijderd moest worden. De sleepladen van het orgel zijn vernieuwd en ook het pijpwerk is opnieuw geïntoneerd. Ed van Aken zegt dat het orgel weer speelt als van ouds.

De Hagenaar heeft al 42 Pasens meegemaakt in de kerk van Pijnacker. In 1978 viel hij voor het eerst in en vanaf de zomer van 1979 is Ed de officiële organist van de kerk. Het veertigjarig jubileum zal op zondag 21 juli worden gevierd. Terug naar het orgelconcert dat zondag ongeveer een uur zal duren. De andere twee optredende organisten zijn Gerard Bart, de vaste begeleider van het koor Vivace, en Ton van Eck die als adviseur betrokken is geweest bij het orgelrestauratieproject. Ronald van Baekel van Adema's Orgelbouw zal een toelichting geven op dit grote restauratieproject. Na afloop kan iedereen naar het koor om het orgel en de speeltafel te bekijken. En er is na afloop een kopje koffie voor de bezoekers. (SO)

Programma
Bij het orgelconcert komen drie organisten in actie. Gerard Bart, organist van het koor Vivace, speelt: van Charles-Marie Widor Andante Cantabile. En van Théodore Dubois Toccata. Ed van Aken speelt van Niccolò Moretti de Sonata XI ad uso ouverture, van César Franck Andantino en van Pedro de Araujo Batalha de 6. Tom. Ton van Eck, die ook titulair-organist van de kathedrale basiliek St Bavo in Haarlem, speelt van Albert Alain het stuk Scherzo en van Charles-Marie Widor uit Symfonie nr. 2 het Præludium circulare en Final.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant