Afbeelding

CDA verkiezingsbijeenkomst Oostland

Actueel 305 keer gelezen

Oostland - De CDA afdelingen Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp organiseerde maandag 20 mei bij de WUR (Wageningen University & Research) een bijeenkomst genaamd "Wat kan Europa voor het Oostland?". Zoals Campagnecoördinator Frans Ammerlaan van Lansingerland/Oostland in zijn openingswoord vertelde, weten de meeste inwoners en ondernemers niet wat het Europees Parlement voor ons in het Oostland doet.

Eric Poot, teamleider van de WUR en gastheer, vertelde de aanwezigen wat de WUR doet. De vestiging van de WUR in Bleiswijk is het onderdeel van de Universiteit die in Wageningen waar de research plaatsvindt. De WUR in Bleiswijk is een zeer belangrijk onderzoeksinstelling voor de gehele Greenport en daarmee voor onze tuinbouwsector in Lansingerland.

Eveline Herben, CDA-kandidaat #9 voor het Europees Parlement, wist de aanwezigen op uitstekende wijze te vertellen hoe onderwerpen worden besproken en in stemming komen. Doordat Eveline al 9 jaar de belangen behartigd voor de Vereniging van Nederlandse Bloemenveilingen, heeft zij veel ervaring in het "Europese" en met de problematiek en kansen van onze tuinbouwsector. Hoe belangrijk het Europees Parlement voor ons is blijkt als Eveline verteld dat 80% regelgeving voor de tuinbouwsector Europees wordt geregeld.

Wethouder Economie-glastuinbouw van Pijnacker-Nootdorp Frank van Kuppeveld vertelde helder en duidelijk wat de besturen van Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland voor de gladtuinbouw doen, kunnen betekenen en ook tegen aanlopen. Hij vertelde dat de Greenport West-Holland, waarin gemeenten, onderwijsinstellingen en kenniscentra uit de gehele regio Oostland/Westland samenwerken, de belangrijkste economische pijler is. De glastuinbouw in Lansingerland zorgt voor ruim 30% van de economie van Lansingerland. Hij vertelde ook dat de tuinbouw de industrie is met hoogste toegevoegde waarde.

De laatste spreker was Theo Ammerlaan, voorzitter van LTO Oostland. Een tuinbouwondernemer die in 2003 zijn tijd al ver vooruit was met "de gesloten kas", waarmee duurzaam geteeld wordt. Theo is een ondernemer die ook heel veel bestuurlijke ervaring op vele onderdelen van de tuinbouwsector heeft. Hij weet als geen ander te vertellen waar de sector zich innovatief ontwikkeld heeft, stappen moet zetten op het gebeid van energietransitie en beheersing van waterbeheer. De tuinbouwsector beseft als geen ander als grootverbruiker van aardgas dat de energietransitie noodzakelijk is. De sector heeft zijn zaken behoorlijk goed op orde en was de eerste sector met een afgerond plan voor het energieakkoord. Bij de tuinbouwsector is het besef er dat samenwerking noodzakelijk is met de bebouwde omgeving voor de energietransitie maar zeker ook voor het beheer van de waterhuishouding.

Hierna volgde een goede discussie waarbij door de uitstekende inbreng van de sprekers iedereen veel kennis heeft opgedaan. Heel duidelijk was dat Oostland met de tuinbouwsector in het bijzonder, goede afgevaardigden in het Europees Parlement nodig heeft. Problematieken als Genetisch modificatie bij plantveredeling, het belang van voldoende en gezonde voeding, gelijk speelveld op het gebied van milieueisen en subsidies. Eveline Herben gaf aan graag hiermee aan de slag te willen in het Europees Parlement.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant