CulturA wordt het kloppend hart van Nootdorp
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl

CulturA wordt het kloppend hart van Nootdorp

  •   1068 keer gelezen   Actueel

Er gaat het nodige veranderen bij Theater CulturA in de Dorpsstraat in Nootdorp. Dat moet het kloppend hart worden van het dorp der dorpen. Het contract met de huidige beheerder wordt niet verlengd en per 1 augustus krijgt de nieuwe Stichting CulturA & Zo de sleutel en de vrije hand om er een levendig sociaal-cultureel-theatraal centrum van te maken. Het moet een 'zoete inval' voor iedereen worden waar van alles in verbinding gebeurt qua theater, sociale activiteiten, educatie, ontmoeting, noem maar op.

CulturA zal veel meer dan nu een open uitstraling krijgen. Stap 1 zal zijn dat de mooie lange vitragegordijnen in de foyer de wasmachine of zelfs de prullenbak in gaan. Die gordijnen zorgden er voor dat CulturA ook net zo goed voor een dependance van uitvaartorganisatie kon worden aangezien.

Ze waren opgehangen op verzoek van de bridgers en klaverjassers die van de foyer gebruik maakten en die van mening waren dat ze te veel 'te kijk' zaten. Laten nu deze kaarters de enige groep zijn die straks niet meer van CulturA gebruik maken. Ze hebben elders een plek van samenkomst gevonden.

CulturA & Zo wordt een open centrum dat straks zes tot zeven dagen per week overdag en 's avonds toegankelijk is voor allerlei activiteiten. De theaterfunctie zal nieuw leven worden ingeblazen, met zowel professionele, culturele als sociaal-maatschappelijke voorstellingen en activiteiten met cabaret, toneel, muziek, enzovoort.

Binnen het samenwerkingsverband SBJ Samen Sterk, waarin Bibliotheek Oostland, de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk en de SWOP werken zal de programmering bepaald gaan worden.

Voor het totale functioneren van CulturA wordt een locatiemanager aangetrokken. De communicatie en PR zal verzorgd worden door de Delfgauwse Manuela Bijl die ook de brug gaat slaan met de buitenwereld. Verder is vanuit SBJ Samen Sterk ook actief Jacqueline van Veen. Zij zal de sociale programmering voor haar rekening nemen. Jacqueline is ook als sociaal programmeur betrokken is bij De Buren in sporthalcafé in Delfgauw-Emerald, ook een mooie centrale voorziening in de inmiddels twintig jaar oude nieuwbouwwijk.

In Nootdorp gaat het allemaal functioneren onder de vlag van de kersverse Stichting CulturA & Zo. Dat is een knipoog naar Buurt & Zo aan de Julianalaan in Pijnacker, de 'voormalige' bibliotheek met daaraan gekoppeld wat vroeger Sociaal Cultureel Centrum Prins Hendrikstraat heette. Bibliotheek en 'soos' zijn nu één geheel waar een breed scala aan activiteiten en voorzieningen bij elkaar zitten en functioneren.

Natuurlijk de Bibliotheek Oostland, maar ook de Stichting DOEL die zich richt op mensen met een psychische indicatie, het Taalhuis dat volop bezig is om mensen van buitenlandse herkomst wegwijs te maken in de Nederlandse taal en de samenleving. Er gebeurt bij Buurt & Zo in Pijnacker van alles, maar er gaat in Nootdorp nog meer gebeuren omdat de voorziening daar ook over een schitterend theater beschikt met volop mogelijkheden.

Jacqueline van Veen: "Bibliotheek Oostland, de Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp – SWOP - en de Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland werken samen als netwerkpartners, genoemd SBJ Samen Sterk. Vanuit die samenwerking gaat er echt van alles gebeuren in CulturA. De bibliotheek van Nootdorp die nu in winkelpand aan de Markt zit gaat terug naar de Dorpsstraat. De boeken komen niet op één plek in het gebouw, maar de boekenkasten zullen verspreid staan door het hele gebouw, met overal knusse hoekjes en zitjes. Het aanbod aan boeken en activiteiten zal groter zijn dan destijds in de oude bieb aan de Wilhelminastraat waar nu het Huis van Rie is. De SWOP en het jeugd en jongerenwerk gaan er van alles doen maar zeker ook inwoners van Nootdorp kunnen hier voor elkaar activiteiten organiseren."

Theater, kunst en cultuur zullen de verbinden factor zijn om ontmoeting te creëren. Neem even als voorbeeld het thema 'pesten'. Daar kan een lezing over worden gehouden, de jeugdwerkers kunnen er wat mee doen in de vorm van spelochtenden en workshops, maar er kan ook een voorstelling aan worden gekoppeld. Maar ook ouderen kan geleerd worden hoe ze zich weerbaarder kunnen maken in deze verhardende maatschappij.

"Het gebouw is van en voor de inwoners, en zo moet iedereen het ook voelen. Iedereen is welkom, of dat nu voor een bak koffie is, een goed gesprek, een te lenen boek, een omgeving om te studeren of een leuke voorstelling. Het wordt echt een verrijking van het wonen en leven in Nootdorp, en dat ook nog eens op de mooiste plek in Nootdorp", vertelt Manuela Bijl.

Er kan en mag straks van alles dus. Een nog aan te trekken horeca-exploitant gaat de keuken en de bar in de foyer runnen. De gemeenteraad heeft voor Nootdorp en de Nootdorpers – die zich toch wat achtergesteld voelen ten opzichte van Pijnacker – een flink budget vrijgemaakt voor het aanpassen van het gebouw en de exploitatie die straks aan CulturA hangt. Daarbij gaat het deels ook om bestaande budgetten die er dus al waren en die nu beter en meer in samenhang benut gaan worden.

De verbouwing zal alleen aan de binnenkant plaatsvinden en op zich zal dat best meevallen. Het gebouw heeft heel veel mooie lichte ruimten en biedt heel veel mogelijkheden, boven en beneden. Voor een deel moet het allemaal nog worden uitgewerkt. Zeker is al wel dat achter het podium een nieuwe kleedvoorziening komt. Ook is zeker dat de toegankelijkheid voor minder-validen sterk wordt verbeterd.

Naar buiten toe zal het veel zichtbaarder zijn dat we het hier over een 'sociaal theater' hebben dat niet alleen voor de Nootdorpers is, maar ook voor de mensen uit Pijnacker, Delfgauw en verder weg. Een nieuw kloppend ontmoetingshart in het prachtige oude centrum van Nootdorp. De inspiratiebron is een ontwikkeling in het Engelse Chester waar een oud theater met bioscoop is omgeturnd en omgebouwd tot een bruisend activiteiten- en ontmoetingscentrum!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>