Zuid-Afrikaanse zwarte scholeksters, in Nederland zijn ze zwart met wit. (foto: Peter Elfferich)
Zuid-Afrikaanse zwarte scholeksters, in Nederland zijn ze zwart met wit. (foto: Peter Elfferich)

Scholeksters zijn van nature kustbewoners

Actueel 648 keer gelezen

Onlangs zag ik scholeksters in Zuid-Afrika met een geheel zwart verenkleed. Vorm en formaat zijn hetzelfde als van de zwart-witte scholeksters die in Nederland voorkomen. Ook de rode snavel en poten zien er vertrouwd uit.

Wereldwijd zijn er elf soorten scholeksters. Ze lijken sprekend op elkaar, afgezien van de kleur van het verenkleed: helemaal zwart of zwart met wit. In Nederland heeft de scholekster een bijnaam: 'Bonte Piet'. Voor de Zuid-Afrikaanse soort zou zo'n bijnaam wellicht op weerstand stuiten... Weer terug in Pijnacker krijg ik van de overbuurvrouw een artikel uit 'Trouw'. Daarin lees ik dat er een nieuwe website is, scholeksterophetdak.nl. Daar kun je scholeksters melden die op daken broeden.

Scholeksters zijn van nature kustbewoners. De soort die in Nederland leeft (Haematopus ostralegus) is echter sinds 1920 in toenemende mate in het binnenland gaan broeden. In eerste instantie in landbouwgebieden, later op platte daken in het stedelijk gebied. Rond de eeuwwisseling broedden er al honderden scholeksters op daken en in 2009 schatte scholekster-expert Bruno Ens, dat circa 5% van de Nederlandse populatie op daken broedt.

In de afgelopen twintig jaar heb ik in Pijnacker-Nootdorp regelmatig scholeksters op daken zien broeden. Als je in deze tijd van het jaar scholeksters ziet in de bebouwde kom, die voedsel zoeken of luid 'Te-Piet!' roepen, dan kunnen de vogels in de buurt broeden. Vliegen ze steeds naar hetzelfde dak, dan hebben ze daar waarschijnlijk een nest. Eieren uitbroeden gaat prima op een dak, maar de kuikens kunnen er niet opgroeien tot volwassenheid. Ze moeten van het dak springen, terwijl ze nog niet kunnen vliegen. Bij de Wildopvang in Delft brengt men regelmatig scholeksterkuikens die hierdoor blessures hebben opgelopen aan poten of snavels. Ook op de grond is het vaak levensgevaarlijk voor kuikens die niet kunnen vliegen: er is weinig vegetatie om in te schuilen en er zijn talloze gevaren. Een bevriende vogelaar zei eens dat scholeksters niet zullen blijven broeden op plekken waar ze geen jongen kunnen groot brengen. Of dat zo is weet ik niet. Misschien is het elders nog ongunstiger en hebben ze geen keuze. Scholeksters broeden altijd in een riskante omgeving. Omdat ze wel veertig jaar oud kunnen worden is een gering broedsucces niet meteen een ramp. In het Trouw-artikel lees ik dat de populatie zich kan handhaven, als een paar gemiddeld 0,38 jong per jaar grootbrengt. Hopelijk slagen de scholeksters daar in!

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant