De delegatie professionals uit Nieuw-Zeeland was zeer onder de indruk.
De delegatie professionals uit Nieuw-Zeeland was zeer onder de indruk.

Zorgboerderij BuitenGewoon trekt internationale belangstelling

Actueel 1.701 keer gelezen

Het unieke concept van Zorgboerderij BuitenGewoon trok woensdag 8 mei een delegatie professionals uit Nieuw-Zeeland naar Delfgauw. Het ging om vertegenwoordigers van ziekenhuizen, het ministerie van Volksgezondheid, bestuurders en geriaters.

Op initiatief van het naar Nieuw-Zeeland geëmigreerde Nederlandse echtpaar Weststrate brachten zij een werkbezoek aan verschillende zorginstellingen in Nederland. Een ambtenaar van de Inspectie voor de Gezondheidzorg had een bezoek aan BuitenGewoon aangeraden, vanwege het innovatieve concept van zorg en kleinschalig wonen voor mensen met dementie. Het is niet de eerste keer dat BuitenGewoon belangstelling trekt uit het buitenland. Eerder bezochten vertegenwoordigers uit onder andere Amerika, Canada, China, Japan, Joegoslavië, Duitsland en Engeland de boerderij.

"Altijd gaat het om het innovatieve karakter van ons zorgconcept", vertelt coördinator Arjo Buijs. "Vooral de combinatie van dagverzorging, respijtzorg en 24-uurszorg maakt onze zorgboerderij uniek. Dat we door de Inspectie zijn voorgedragen, is een groot compliment. Voor ons ook een manier om dit zorgconcept op de kaart te zetten. In Nieuw-Zeeland wordt dementie gezien als een ziekte die je vooral behandelen moet. De zorg is heel erg ziekenhuisgericht; voor het welzijn van de patiënten en hoe je hen een fijne oude dag kunt bieden, is daar nauwelijks aandacht." De delegatie toonde grote waardering voor de manier waarop BuitenGewoon de zorg aan deze doelgroep verleent. Buijs zette zijn bezoekers wel aan het denken. "Het is geweldig als zij enthousiast 'Fantastic' roepen, maar dan ben ik wel scherp en vraag meteen: 'Waarmee ga je nu concreet het erf af?' Volgens de organisator, die dit soort werkbezoeken naar Nederland voor de derde keer organiseert, kunnen we van deze groep nog wel wat verwachten. Vooral omdat het mensen waren die in staat zijn een verandering teweeg te brengen. Best mogelijk dat dit bezoek nog een vervolg krijgt."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant