[Mijn job is Top] Cartoonist en grafisch vormgever Gerard Nijboer
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
Gerard op de plek waar hij al die leuke cartoons bedenkt en tekent: "At your service!"
Gerard op de plek waar hij al die leuke cartoons bedenkt en tekent: "At your service!"
Mijn job is Top

Cartoonist en grafisch vormgever Gerard Nijboer

  •   655 keer gelezen   Actueel

Pijnacker-Nootdorp - Trouwe Telstar/Eendracht-lezers kennen zijn cartoons wel. Heel treffend weet Gerard Nijboer elke week een bericht uit de krant te illustreren met een knipoog naar de werkelijkheid. Ook bekende personen uit Pijnacker en Nootdorp moeten eraan geloven en zien zichzelf vaak terug als een karikatuur. De tekstballonnetjes maken het geheel compleet. Nijboer, die ook grafisch vormgever, illustrator en fotograaf is: "Ik doe eigenlijk alles wat ik leuk vind."

'Illustraties zeggen meer dan duizend woorden'. Het is een gevleugelde uitspraak die Gerard Nijboer op het lijf geschreven is. Zo sloeg hij onlangs de spijker op zijn kop met de cartoon in Telstar over zieke essen in het Balijbos. Zegt de ene boom tegen de andere: 'Mazzelaar met je blauwe stip', waarop deze antwoordt: 'kap nou, ik zit uiteindelijk ook in de nesten', waarbij hij angstig kijkend een vogelnest in de gaten houdt op één van zijn takken. Inspiratie opdoen is nooit een probleem voor de cartoonist.

"Er gebeurt zoveel in Pijnacker-Nootdorp. Ik wil plaatselijk nieuws uitbeelden, het kan van alles zijn. De ene keer lukt het in een uurtje, maar ik kan er ook zo maar drie uur mee bezig zijn. Het moet niet te flauw zijn. Vaak is het grappig als je iemand persoonlijk kent. Zoals Sjaak Oudshoorn van wie ik een karikatuur tekende voor zijn 25-jarig jubileum bij Telstar/Eendracht. Mijn moeder was heel creatief", vervolgt Gerard. "Zij schilderde veel. Ik ben geboren in Assen maar voor mijn vaders werk verhuisden we naar het westen toen ik drie jaar was. We kwamen in Pijnacker wonen."

Het tekentalent kwam bij Gerard op een speciale manier tot uiting op de middelbare school in Voorburg. "We vochten via tekeningen hele 'oorlogen' uit tussen leerlingen uit Benthuizen en Pijnacker. Mijn schoolagenda's waren ook helemaal volgetekend. Tekenen was in die tijd voor het eerst een examenvak. Mijn tekenleraar moedigde mij aan om naar de kunstacademie te gaan maar ik wilde liever gaan werken. Het tekenen bleef een hobby. Ik ging na diverse baantjes werken bij een drukkerij in Delft als verkoper binnendienst en deed een opleiding voor reclametekenen. Al snel begon ik de opdrachten die ik binnenhaalde ook vorm te geven en wilde daar het liefste meer mee gaan doen. Na een tijdje zag ik een vacature bij Telstar als vormgever. Ik kreeg een vaste klantenkring in de 'reclamehoek' voor het maken van advertenties, flyers en posters en andere 'drukkerij dingen'. Een jaar of acht geleden besloot ik dat ik liever meer met het tekenen wilde gaan doen zodat ik mijn creativiteit meer kwijt kon en ik begon voor mijzelf te werken."

"Best spannend. Mijn bedrijfsnaam werd Geraphic Studio met een giraf in het logo. Het was best even puzzelen. Ik moest opeens tarieven bedenken, offertes maken en klanten werven. Door schade en schande werd ik wijs en gaandeweg kreeg ik meer mensenkennis en ervaring. Eén van mijn leukste projecten tot nu toe is de levensgrote tekening die ik maakte voor de veiligheid op en rond het spoor. Het is een soort 'Jan van Haasteren' geworden. Dat is de bekende striptekenaar van gedetailleerde en humoristische puzzelplaten."

Gerard beeldde op de poster de meest uiteenlopende situaties uit, zowel op de rails als op de openbare weg en met een knipoog naar de actualiteit. Hij bekwaamde zich ook in het tekenen van karikaturen. "Soms doe ik dat ook 'live', iemand poseert en ik portretteer de persoon in kwestie in rap tempo. Ooit werd ik uitgenodigd op een bruiloft om van de hele familie een groepsafbeelding te tekenen, dat was wel een pittige opdracht net als de keer dat ik 's nachts op een studentensociëteit moest opdraven. Iedereen had al aardig wat biertjes op en niemand zat of stond natuurlijk stil." Om af en toe achter zijn bureau weg te zijn geeft Gerard workshops striptekenen en fotografie aan kinderen en in zijn vrije tijd speelt hij gitaar in twee bandjes.

Kijk ook op geraphic.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>