Veertigste verjaardag paard Maybe groots gevierd
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
Sonja en Theo met de jarige Maybe.
Sonja en Theo met de jarige Maybe.

Veertigste verjaardag paard Maybe groots gevierd

  •   623 keer gelezen   Actueel

Een paard dat geboren is op 1 mei 1979 en nog steeds in volle glorie in leven is. Het is bijna niet voor te stellen, maar toch is het zo. Vorige week woensdag 1 mei kreeg het paardje Maybe bij Stal Duijndam van Theo Duijndam aan de Noordeindseweg in Delfgauw een verjaardagskrans omgehangen. Een paar meter verder werd een 'paardentaart' aangesneden. Dat was trouwens een heerlijke kersenvlaai.

Eigenares Sonja van der Drift heeft het paardje al 31 jaar en zorgt met stalhouder Theo Duijndam, verzorgers Charlotte en Machteld en anderen heel goed voor het beestje. Het krijgt een aangepast menu iedere dag omdat het gebit van het dier niet zo best meer is. Toch heeft het paard zijn levenslust en temperament behouden. Met de krans om de hals stond het nog even lekker te briesen tegen een veel jongere 'collega', de zesjarige Zorah. Maybe vindt het nog heerlijk om een ritje te maken door de Delftse Hout of door het Bieslandse Bos. Een Shetlandpony kan veertig worden maar voor een 'gewoon' paard is het echt bijzonder zo'n leeftijd.

Het was dus groot feest bij Stal Duijndam op woensdag 1 mei. Het was daar toen een drukte van belang. Iedereen wilde het veertigste verjaardagsfeestje van Maybe meemaken en meevieren. Vooral omdat iedereen zichtbaar geniet van de nog steeds enorm grote levenslust van het paardje. Het is niet te geloven hoe kwiek het beestje nog is. Eigenares Sonja van der Drift uit Ypenburg vindt het geweldig dat Maybe het na veertig jaar nog zo goed doet. Zij en haar twee dochters en de verzorgers Charlotte en Machteld rijden nog regelmatig op het paardje dat sinds twaalf jaar bij Stal Duijndam gestald is. Stal Duijndam is de derde 'behuizing' van Maybe. De eerste jaren 'woonde' het paard in Schipluiden en daarna in Den Hoorn.

Bij Theo Duijndam voelen Maybe en Sonja zich helemaal thuis. Het werkt daar zo dat iedereen elkaar helpt. Dus als Sonja er even niet is, dan ontfermen de andere bezoekers/gebruikers zich over het paardje dat dus niets tekort komt qua aandacht. "Iedereen is heel lief voor hem en ze zijn allemaal gek op hem", zegt Sonja.

Theo merkt op dat Maybe helemaal niet zo'n makkelijk beestje is. "Het kan een flikker zijn", zegt Theo lachend. "Hij is ondeugend en hij kan lelijk doen tegen andere paarden. Dan gaan die oren achter in zijn nek en berg je dan maar voor die ouwe gek." Het gebit van Maybe is niet zo best meer en als er iets gedaan moet worden met de kiezen en tanden van het paard, dan gaat dat niet zonder dat het beest een spuitje krijgt. Anders krijgt de paardentandarts het flink voor zijn kiezen. "Je wilt hem ook weer niet te erg plat spuiten, anders zou hij daar weer wat aan over houden", zegt Theo.

Het dagmenu voor Maybe is een beetje afgestemd op het wat mindere gebit. Vers gras is geen probleem, maar kuilgras of hooi kon het paardje niet meer eten. En dus maakt Theo de laatste jaren een mix van bix en grasmix. Met een koevoet roert hij dat goed door elkaar zodat Maybe het zonder problemen kan eten. Het beestje kan dus behoorlijk wild zijn vanuit het aangeboren temperament. Een paar jaar geleden leidde dat er toe dat het beestje in een sloot terecht kwam. Toen dachten ze bij Stal Duijndam heel even dat het gedaan was met Maybe, maar dat was te snel gedacht. Hij herstelde volledig van het voorvalletje!

Sonja vertelt dat ze na 31 jaar nog steeds ontzettend blij is het haar paard. "Ik heb hem nog langer dan mijn eigen man", zegt ze. Sonja en haar man hebben dus twee dochters die ook gek zijn van Maybe. Ze zijn als het ware groot geworden met het paardje. Ilana is nu veertien en Djamilla twaalf. Ook zij gaan regelmatig met Maybe op stap. Daarnaast zijn ze ook lid van de Ruiter Club Pijnacker, RCP, en net zo gek van paarden als hun moeder!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>