De nog krasse 102-jarige grenadier Paul Moerman bezoekt ieder jaar de herdenking.
De nog krasse 102-jarige grenadier Paul Moerman bezoekt ieder jaar de herdenking.

Krasse oud-strijders bij herdenking

Actueel 1.393 keer gelezen

Gisteren, vrijdag 10 mei, was het 79 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog Nederland overkwam. De Duitsers wilden zo snel mogelijk de regeringsstad Den Haag innemen en probeerden in de vroege morgen van die tiende mei het toenmalige vliegveld Ypenburg in te nemen. Dat leidde tot de Slag om Ypenburg.

Die wordt nog steeds ieder jaar herdacht. Ook dit jaar. Tal van 'belangrijke mensen' uit het openbaar bestuur en de krijgsmacht zijn ieder jaar bij de plechtige herdenking aanwezig. Ook de burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, was gisteren van de partij.

Heel bijzonder ook dat twee strijders van toen erbij waren: de 102-jarige  grenadier Paul Moerman en de 97-jarige huzaar Klaas Appel.

Er zijn altijd twee herdenkingen: eerst bij de Plas van Ypenburg aan het Böttgerwater en daarna bij het voormalige stationsgebouw van Vliegveld Ypenburg, een van de weinige elementen die herinneren aan het vliegveld van toen. Bijzonder is ook dat enkele basisscholen uit Ypenburg een rol spelen bij de herdenking. Zo wordt de boodschap van de strijd voor vrede, vrijheid en veiligheid doorgegeven aan de jonge generaties. In de krant Eendracht/Telstar komt een uitgebreid verslag van de herdenkingen door correspondent Dick Muijs.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant