Martha Fokke 'kleutert' al veertig jaar vakkundig
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl

Martha Fokke 'kleutert' al veertig jaar vakkundig

  •   1052 keer gelezen   Actueel

Martha Fokke van de Mariaschool was recent veertig jaar werkzaam in het onderwijs. Ze stamt nog uit de tijd dat je als 'pure kleuterjuf' opgeleid kon worden aan de KLOS, de Kleuter Leidster Opleiding School. De uit Den Haag afkomstige Pijnackerse volgde die opleiding aan het instituut Maria Regina in Mariahoeve. "Het was een opleiding van drie jaar maar ik heb er vier jaar over gedaan", zegt Martha die dus feitelijk een jaar extra heeft 'gekleuterd'. Na wat tijdelijke baantjes in een tijd dat er niet heel veel werk was voor nieuwe kleuterleerkrachten, is Martha in 1979 echt begonnen bij De Kleine Theresia, een kleuterschool in de Schilderswijk in Den Haag, die later De Buurtplaats ging heten.

Veertig jaar later is ze 62, maar bruist ze nog van energie. Ooit is ze tijdelijk 'naar groep 3 gegaan', maar Martha was snel weer terug bij de kleuters. Daar ligt haar hart. "Kleuters zijn nog zo open, puur en spontaan. Ik vind het nog steeds heerlijk om met ze te werken. Ook al zijn ze door ouders en door sociale media sneller wijzer dan vroeger; ze blijven geweldig. Het werken met kleuters is mij nooit gaan vervelen. Daarom denk ik zeker nog niet aan stoppen. Mijn man werkt intussen niet meer maar ik ga zeker nog twee jaar door", zo vertelt Martha Fokke in haar eigen klas op de Mariaschool in Klapwijk.

Ze werkt daar nu 27 jaar. De eerste driekwart jaar gebeurde dat nog in het oude oergebouw langs de Oostlaan, daar waar nu winkelcentrum Ackershof 1 is gevestigd. Daarna volgde de verhuizing naar Klapwijk waar de Mariaschool altijd heeft gefloreerd. Dat doet de school nog. Er zijn nog steeds ruim 400 leerlingen en vier groepen ½. Dat geeft aan dat de aanwas doorgaat. Er komen ook flink wat nieuwe kinderen vanuit de nieuwe wijk Ackerswoude waar nog een school voor De Tweemaster gebouwd moet gaan worden.

De Mariaschool is een fijne school met een prettig gebouw en een kalme sfeer. Een ideale plek voor leerlingen en leerkrachten. Dat blijkt wel: ook vorig jaar waren er jubilea te vieren van leerkrachten die al veertig jaar in het onderwijs werkten, sommige hun hele arbeidzame leven op de Mariaschool en anderen heel lang daar. Zoals ook Martha Fokke na haar komst naar Pijnacker/Klapwijk in 1992 altijd bij de school is blijven werken. Ze woont met echtgenoot Ron op enkele minuten lopen van de school, die overigens de komende jaren stevig omgebouwd gaat worden tot integraal kindcentrum voor onderwijs én opvang.

Dat zal gebeuren onder leiding van een nieuwe directeur, Karen de Groot uit Nootdorp, die in het nieuwe schooljaar gaat beginnen met haar werk. Ze is de opvolger van Henk Hooijmans die benoemd is tot directeur/bestuurder van de SKOP, de Stichting Katholiek Onderwijs Pijnacker waar de Mariaschool onder valt. Martha Fokke heeft altijd 'Henken' gehad als directeur, eerst Henk Kassens en daarna Henk Hooijmans, rustige kerels die de basis legden voor een goede werk- en leersfeer.

Het was de pa van Martha – een typograaf die intussen 94 jaar is en nog zelfstandig woont - die destijds met het idee kwam dat het kleuteronderwijs wel iets voor haar zou zijn. Die tip gaf hij, toen ze niet wist wat ze moest gaan doen na de MAVO. Zus Annette – ze heeft daarnaast nog twee broers - had wel eens plannen gehad in die richting maar zij was toch kraamverpleegster geworden. Al tijdens de opleiding ontdekte Martha dat kleuterjuf 'spelen' haar wel lag.

"Ik vind het heerlijk om met die kleuters bezig te zijn de hele dag en ze letterlijk spelenderwijs verder te helpen in hun ontwikkeling. Ze zeggen van mij altijd wel dat ik een strenge juf ben. Ik hou van orde, structuur en regelmaat omdat dat de kinderen een bepaald houvast geeft waar ze echt behoefte aan hebben. Zeker de laatste jaren komen er best veel kleuters binnen – prinsen en prinsesjes – die vooral van zichzelf uitgaan, om het netjes te zeggen. Ik probeer ze dan zo snel mogelijk bij te brengen dat het veel leuker is om goed te luisteren, goed op te letten en er met de andere kinderen samen iets leuks van te maken."

Anderzijds krijgt ieder kind een eigen 'behandeling en aanpak' om straks klaar te zijn voor groep 3, als het echt onderwijs wordt. "We zijn heel veel bezig met motorische vaardigheden, ze leren al een beetje tellen, ze maken kennis met letters en sommigen kunnen voordat ze naar groep 3 gaan al een beetje lezen. Het is prachtig om te zien hoe ieder kind zich op zijn of haar eigen manier ontwikkelt."

Voordat Martha Fokke naar Pijnacker en de Mariaschool kwam werkte ze dertien jaar in de Schilderswijk in Den Haag. Ze had daar vooral te maken met kinderen van buitenlandse herkomst die in het kader van gezinshereniging naar Nederland waren gekomen. "Was ook een hele boeiende en leuke tijd, waarbij we vooral bezig waren met taalontwikkeling. Het was een andere tijd met meer vrijheden. Ik weet nog wel dat ik gewoon mijn konijn en mijn hond kon meenemen naar school. Uiteindelijk vond ik dat ik te veel met taal en te weinig met gewone ontwikkeling van kleuters bezig was. Dat was de reden dat ik naar een andere school ben gaan uitkijken en het kwam natuurlijk prachtig uit dat ik in onze nieuwe woonplaats Pijnacker bij de Mariaschool kon gaan werken."

En dat doet Martha nu dus al 27 jaar. Intussen heeft ze zelf ook twee kinderen grootgebracht, samen met echtgenoot Ron. Dat zijn Laura van 32 en Sandra van 29. Sinds kort is Martha ook oma. Dat is weer een nieuwe leuke dimensie in haar leven.

Andere dimensies zijn: hond Beauty (intussen de derde sinds de school in Den Haag), vakantie vieren en dan vooral in Spanje, dat voor Martha hét land is. Een van Spanje afgeleide levensdimensie is: Flamengodansen. Dat doet ze sinds een aantal jaren met volle overgave en met castagnetten.

Toen Martha haar veertigjarig onderwijsjubileum vierde, kreeg ze van de collega's een Spaanse borrel aangeboden met drankjes en hapjes van Spaanse origine. Met de 23 kinderen in haar klas mocht ze een dagdeeltje naar Monkey Town in Delfgauw en zo heeft iedereen volop kunnen meegenieten van het onderwijsjubileum van Martha Fokke.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>