Tom Bakker is, hoe kan het ook anders: banketbakker!
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
Het fijne patisseriewerk ziet Tom nog steeds als een uitdaging.
Het fijne patisseriewerk ziet Tom nog steeds als een uitdaging.

Tom Bakker is, hoe kan het ook anders: banketbakker!

  •   766 keer gelezen   Actueel

Bleiswijk - Hij noemt het 'een prachtig vak'. Tom Bakker raakt niet uitverteld over zijn werk als banketbakker. "Je bent elke dag met iets anders bezig. Toms passie ligt vooral bij de patisserie: het gebak, de taarten en het chocoladewerk. "Soms zijn het net kunstwerken die je aan het maken bent."

In de bakkerij, tussen het maken van de chocolade paaseieren en paashazen door, vertelt Tom hoe hij in het bakkerswereldje terecht is gekomen. "Op de basisschool had ik nog geen idee over een beroep voor later. Misschien iets in de horeca, maar verder dacht ik niet. Pas toen ik op de middelbare school zat en veel van mijn vrienden de technische kant op gingen, leek dat ook iets voor mij. Een beroepentest gaf opheldering: ik bleek totaal niet technisch maar ik kreeg wel het advies om met mijn handen te gaan werken. Ik koos voor een horeca- en banketopleiding in Rotterdam. Kiezen tussen die twee richtingen vond ik nog lastig maar het onregelmatige werk en het bedienen in de horeca trok mij niet zo dus werd ik banketbakker." Het bleek een schot in de roos, want Tom klom al snel op van derde en tweede naar eerste bediende.

"Vanaf mijn vijftiende had ik een zaterdagbaantje bij bakker Scholtes in mijn geboorteplaats Schiedam maar voor een stagiair van het leerlingenstelsel dat ik volgde was daar geen plek. Ik mocht bij Vincent van den Bosch, een bekende patissier, komen en maakte daar kennis met de patisserie, het fijnere werk op het gebied van gebak. Het luistert allemaal heel nauw qua temperatuur en receptuur. Mijn eerste echte baan was in Delft bij Grossat, een banketbakkerij, lunchroom en hotel op een toplocatie. Een geweldige leerschool maar helaas kon ik er maar voor twintig uur per week aan de slag. Het werk was heel leuk, ik maakte gebak en dessert taartjes, maar ook salades en kroketten, heel breed dus. Ik zocht een baan met meer uren en die vond ik in Bleiswijk, bij mijn huidige werkgever bakkerij Ammerlaan. Toen ik hier kwam werken waren er acht filialen, nu is dat gestegen naar negenentwintig en wat heel bijzonder is: de laatste winkel is onlangs geopend in de Passage in Schiedam, de stad waar ik ben geboren en getogen. Er wordt bij dit bedrijf van je verwacht dat je meedenkt maar dat ligt mij wel. Zo bedenken we met elkaar nieuwe ontwerpen, bijvoorbeeld voor de cadeautaarten, en zoals nu voor Pasen, de emojis. Dat zijn paaseieren met afbeeldingen van bekende emoticons. Je moet steeds met de tijd meegaan."

Tom vindt eigenlijk alle facetten van het werk leuk. "Als het maar te maken heeft met de gebaksafdeling. Zelfs het schoonmaken." Hij zegt het lachend. "Dat hoort er gewoon bij." Als zijn collega's dit lezen zal hen dat als muziek in de oren klinken. Vervelende klusjes kan Tom bijna niet bedenken in het banketbakkers vak. "Alhoewel," herinnert hij zich opeens, "ooit moest ik als stagiair gele room koken. Dat is best een zwaar klusje, je moet lang blijven roeren en het wordt alsmaar dikker en dikker. Ze wisten het leuk te brengen en zeiden: 'Jij bent echt de enige echte en beste roomkoker'. Als ik nu zelf stagiairs begeleid denk ik daar weleens aan terug want ik vind dat ze echt iets moeten leren en niet alleen voor de vervelende klusjes opdraaien. Om mijn vak te promoten stond ik laatst op een beurs voor middelbare scholieren. Daar heb ik veel plezier aan beleefd. Ik liet de aankomende studenten ook dingetjes doen met deeg en marsepein." Waar Tom ook met plezier aan terugdenkt is de Sintfilm die RTV Lansingerland opnam in de bakkerij. "Ze waren op zoek naar een bakker die op het laatste nippertje nog chocoladeletters wilde maken omdat Zwarte Piet een foutje had gemaakt. Waarom ik dit werk nog steeds leuk vind? Je bent elke dag met een ander product bezig en ieder seizoen is anders. Het is steeds opnieuw een uitdaging om niet stil te blijven staan."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>