Het Concertkoor Zuid-Holland, L’Orchestre de Beaubourg en de solisten maakten er een prachtige uitvoering van. (Foto: Alex Walterbos)
Het Concertkoor Zuid-Holland, L’Orchestre de Beaubourg en de solisten maakten er een prachtige uitvoering van. (Foto: Alex Walterbos)

Johannes Passion: voor de vierde keer top

Actueel 744 keer gelezen

En weer werd 'de Johannes van J.S. Bach' in Pijnacker uitgevoerd en deze uitvoeringen kunnen gerekend worden tot een van de jaarlijks terugkerende hoogtepunten in het culturele muziekleven in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Trouwe bezoekers hebben afgelopen zondag in de Joannes de Dooperkerk in Pijnacker veelal ademloos geluisterd naar de uitvoering van deze prachtige muziek, die wat mij betreft nooit verveelt. De van oorsprong Pijnackerse dirigent Harry Over dirigeerde zes solisten, het Concertkoor Zuid-Holland en l'Orchestre de Beaubourg weer naar een prachtig samenspel.

Meteen met het openingskoor 'Herr unser Herrscher' zetten koor en orkest de toon: meeslepend, muziek die raakte. Het koor, 26 vrouw/man sterk, zong gepassioneerd en het orkest sloot daar goed op aan, zowel begeleidend (koralen!) als met schitterende solopartijen. Tenor Bas Volkers blonk als evangelist, de verteller van het lijdensverhaal, uit. Hij zong, prima begeleid door de continuo-spelers Thomas Guirten (cello) en Cees van Zwieten (orgel) zo dat je kon meeleven met de gebeurtenissen. Bas Christiaan Peters zong de Christuspartij prachtig en krachtig. De stem van sopraan Esther Huisman bereikte alle uithoeken van de kerk, zoals in de prachtige aria 'Ich folge dir gleichfalls mit freudigen Schritten'. Alt Annemarie Verburg, zij verving op het laatste moment countertenor Pieter van Breugel, trad uit de schaduw met de aria 'Es ist vollbracht' en bas Andreas Goetze zong onder meer de aria 'Mein teurer Heiland lass mich fragen', waarbij het koor zittend en ingetogen een koraal als het waren invlocht. Tenor David van Lith onderscheidde zich in enkele aria's, zoals 'Erwäge' waarbij hij subtiel begeleid werd door de twee eerste violisten van het orkest.

Het slotkoor 'Ach Herr, lass dein lieb Engelein' vormde de apotheose na pakweg twee uur luisteren naar koor, orkest en solisten. Dirigent Harry Over was na afloop een tevreden man. "We hebben met elkaar de lat weer een stukje hoger gelegd. Het is mooi dat we nu alweer voor de vierde achtereenvolgende keer de Johannes Passion ten gehore konden brengen hier in Pijnacker. Het begint stilaan een traditie te worden", aldus Harry, een voormalige Pijnackernaar die verhuisd is naar Groenlo maar voor Bach altijd terug komt naar de plek waar hij met zijn gezin jarenlang prettig woonde én musiceerde. Als het aan Harry ligt, volgt op de zondag voor Pasen in 2020 een uitvoering van delen uit de Mattheuspassion van J.S. Bach in de gemeente Pijnacker-Nootdorp met hetzelfde koor en orkest. Van harte aanbevolen! Ooit heeft hij wel eens met het wilde idee gespeeld om een BachNach te organiseren. Dus wie weet wat er nog in het verschiet ligt. Wat er ook gebeurt: eerst volgt de uitvoering van de Messiah van G.F. Händel door solisten, het Concertkoor Zuid-Holland en l'Orchestre Beaubourg op zaterdag 21 december a.s. in de Dorpskerk in Nootdorp. Nog ver weg, wel alvast noteren dus.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant