Ted Neeley speelt opnieuw Jesus Christ Superstar
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
Een fantastische show. (foto: Margot de Heide)
Een fantastische show. (foto: Margot de Heide)

Ted Neeley speelt opnieuw Jesus Christ Superstar

  •   671 keer gelezen   Actueel

Hij is terug in Den Haag, wereldster Ted Neeley met de bekende rockopera Jesus Christ Superstar. Van 18 tot en met 21 april is de wereldberoemde rockopera te zien in het World Forum in Den Haag, ofwel een steenworp afstand van Pijnacker-Nootdorp.

Door Martin Reitsma

In Nederland hebben sinds 2015 meer dan 170.000 bezoekers deze fantastische rockopera gezien. Neeley speelde een groot aantal rollen in televisieseries en acteerde in grote musicals. Zijn naam is voor het grote publiek echter vooral verbonden aan Jesus Christ Superstar. Deze bevlogen 75-jarige acteur treedt met deze show op in alle delen van de wereld.

De begroeting is allerhartelijkst. We hebben elkaar al drie keer eerder ontmoet en iedere keer is het een waar genoegen om met Ted te spreken. Hij oogt nog steeds energiek. Hij koestert deze rol en speelt hem nog iedere keer met passie. We overhandigen hem en zijn dochter Tess enkele 'Delfts blauwe' souvenirs. Hij is er duidelijk mee in zijn nopjes.

"Ik speel graag in Den Haag, het publiek reageert er altijd zeer enthousiast op onze voorstellingen. Ik kijk dan ook uit naar de komende zes voorstellingen die ik weer ga spelen in dat prachtige World Forumtheater met een fantastische cast", zegt Neeley.

Zang en toneel komen samen. (foto: Margot de Heide)

Neeley: "Zelfs na al die duizenden voorstellingen die ik inmiddels speelde, blijf ik leren over mijn rol en het verhaal. De muziek blijft ook heel inspirerend. Jesus Christ Superstar is een krachtige rockopera met een liveband op het podium. Ik heb vroeger als drummer in diverse Amerikaanse rockbands gespeeld en ik moet me tijdens deze rockshow altijd inhouden om niet achter de drums te gaan zitten."

Zijn dochter Tess, die ook dit keer mee is op deze tour, doet onder meer de publiciteit. Ted vertelt: "Wist je dat ik mijn vrouw ontmoet heb tijdens de opnames van de film? In een grot werd het liedje 'What's The Buzz' gefilmd. Ik keek op een verhoging naar allerlei dansers die druk om mij heen dansten. Zowel de vrouwen als de mannen hadden lang haar en kwamen gevaarlijk dicht bij het haardvuur. Tijdens de pauze greep ik een van de danseressen bij de schouder om haar te waarschuwen. Ze draaide zich om en toen we elkaar in de ogen keken was het raak en liefde op het eerste gezicht."

Neeley is bijna vergroeid met zijn rol. Jesus Christ Superstar is bepalend geweest voor zijn indrukwekkende carrière. "In mijn tienertijd, in de jaren zestig, vormde ik met vrienden een band", gaat hij verder. "We waren de enige rock 'n roll band in onze omgeving. Ik zong en drumde. We verhuisden van Texas naar Los Angeles en deden er audities en speelden vervolgens avond na avond. We kregen een eigen aanhang en hadden er de tijd van ons leven. Met een stel vrienden ging ik vervolgens optreden als de Ted Neeley Five. Ik ontmoette er ook de toen bekende zanger Bobby Darin. Hij hielp ons verder in Beverly Hills en omgeving. We namen in dezelfde studio op waar op dat moment ook Linda Rondstadt opnam en ik leerde andere sterren kennen." Ted Neeley speelde eind jaren zestig begin jaren zeventig de hoofdrol in de rockmusicals Hair, Sgt. Pepper lonely hearts club en Tommy. Voorts was hij te zien in de musical Raspoetin. De film Jesus Christ Superstar werd in 1973 een grote filmhit en kaskraker overal in de wereld. In 1974 werd hij genomineerd voor beste filmacteur in een musical of comedie voor een Golden Globe. "Radar Love van Golden Earring en Venus van Shocking Blue ken ik nog", zegt hij. "Die nummers zijn nog veel te horen in Amerika." Hij kent als liefhebber van Pink Floyd ook de Haagse band Pink Project.

Memorabel
Een hele generatie identificeert zich nog altijd met de sfeer en tijdsgeest van Jesus Christ Superstar, zo ook het Haagse publiek. Memorabele songs als 'I Don't Know How To Love Him', 'Superstar' en het fenomenale 'Gethsemane' zijn onderdeel van het collectieve geheugen.

Informatie en kaartverkoop: worldforum.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>