Afbeelding

Oud-rechercheur blikt terug op moordzaak Polderweg

Actueel 2.745 keer gelezen

Zijn allereerste moordzaak bij de recherche is hij nooit vergeten. "Het is altijd in mijn achterhoofd blijven zitten, ook al is het bijna veertig jaar geleden", zegt André Nieuwlaat die er inmiddels een verhaal over heeft geschreven. "Ik was vooral heel benieuwd hoe het de weduwe en haar familie vergaan is, al die jaren na zo'n verschrikkelijke gebeurtenis." Het gaat om een moord uit 1980 in een tuinbouwbedrijf aan de Polderweg in Pijnacker.

"Je moet er echt tijd voor hebben om je in zo'n oude zaak te gaan verdiepen", merkt Nieuwlaat op. Pas toen hij in maart 2018 afscheid nam van de gemeenteraad van Lansingerland – als lid in de Orde van Oranje Nassau - en in april 2018 stopte met werken als manager security bij CEVA Logistics, begon hij met zijn speurtocht. "Het leek mij mooi om mijn (klein)kinderen en andere geïnteresseerden eens te laten zien hoe een onderzoek naar een moord feitelijk verloopt. Dit onderzoek, met een snelle oplossing, leende zich daar uitstekend voor", vult Nieuwlaat aan die zelf het proces-verbaal opmaakte. "Ze wisten wel dat ik ooit bij de politie was, maar niet dat ik zo intensief bij deze moord op tuinder Gerard Roeling betrokken was. Ik was heel benieuwd of weduwe Ank nog zou leven en hoe het met haar zou zijn na zo'n lange tijd. Dat was eigenlijk mijn doel. Dit alles is gelukt en daarom heb ik het verhaal met de titel 'Trek je jas aan, nu kunnen schrijven."

Nieuwlaat vat het verhaal kort samen: "Op 29 oktober 1980 werd tuinder Gerard Roeling vermoord door zijn voormalig Marokkaanse werknemer Ali, die illegaal in Nederland verbleef. Ali zou als ex-werknemer nog geld tegoed hebben van Gerard, volgens Ali ook het motief voor deze moord. Het eerste gedeelte van dit verhaal beslaat de periode (1980-1982) vanaf de moord tot en met de rechtszittingen. Dit gedeelte wordt afgesloten met de weergave van een kort interview in 1982 met echtgenote Ank in het blad de Libelle. Het tweede gedeelte gaat verder in 2017 over mijn onderzoek naar het motief van deze moord en de zoektocht naar Ank Roeling. Ik sluit af met interviews, gehouden met Ank en haar kinderen die op 17 en 24 januari 2019 hebben plaatsgevonden. Alles in dit verhaal is zo waarheidsgetrouw mogelijk weergegeven aan de hand van feiten en verklaringen uit processen-verbaal en mijn eigen waarnemingen en bevindingen. Ik dank met name Ank en haar kinderen voor de bereidheid en hun openheid om over deze vreselijke gebeurtenis te willen praten. De eerste keer dat ik bij Ank aanbelde vond ik dat best lastig. Je rakelt tenslotte van alles op. Ik vind het belangrijk dat Ank erkenning heeft gekregen." Tijdens de zoektocht en het schrijfproces merkte Nieuwlaat dat als iets in je hoofd zit, je het zo snel mogelijk wil opschrijven. "Je kan het moeilijk uit je gedachten zetten."

De motivatie voor Nieuwlaat om ooit bij de – toen Rijkspolitie - te gaan werken, kwam voort uit zijn grote rechtvaardigheidsgevoel. "Ik woonde toentertijd in Delft en werd eerst groepsrechercheur in Berkel en Rodenrijs en kwam later bij de tactische recherche voor heel Zuid-Holland. Het was best bijzonder dat juist ik deze moordzaak al mocht doen en dat het zo 'dichtbij huis' was. Bij de Rijkspolitie had je trouwens niet zoveel moorden," herinnert hij zich. Zelf ziet Nieuwlaat het verhaal niet als een opstapje naar een schrijfcarrière. "Ik was al enige jaren van plan om vooral dít verhaal te schrijven, maar ik was tot vorig jaar te druk met werk en politiek. Wellicht schrijf ik nog wel eens over een geschiedenis uit mijn eigen familie die mij onlangs ter ore kwam."

Boek inzien
Er wordt momenteel gekeken naar een drukkerij die het boek mogelijk gaat uitgeven. Geïnteresseerden mogen het verhaal nu al even inlezen. Stuur daarvoor een mailtje naar: andrenieuwlaat53@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant