Logo telstar-online.nl
Harry Over met de poster van het Johannes Passion-event in de RK-kerk van Pijnacker volgende week zondag 14 april vanaf 15.00 uur.
Harry Over met de poster van het Johannes Passion-event in de RK-kerk van Pijnacker volgende week zondag 14 april vanaf 15.00 uur.

Harry Over gaat weer knallen met de Johannes Passion van Bach

  •   keer gelezen   Actueel

De echte passion met passie is de Johannes Passion. Zegt Harry Over, de man van het Concertkoor Zuid-Holland en L'Orchestre de Beaubourg. De beide gezelschappen brengen volgende week zondag 14 april het minder bekende passiewerk van Bach ten gehore. Voor het vierde achtereenvolgende jaar gebeurt dat in de Joannes de Dooperkerk in Pijnacker waar ze de laatste jaren steeds meer concertminded geworden zijn.

Jan Opstal en Annie van der Burg en ook andere 'waterdragers' verlenen alle medewerking aan Harry Over en zijn gevolg. Zoals Ab Rolvink dat doet in de RK-kerk in Nootdorp en Ger de Kok in de Dorpskerk in de Dorpsstraat. Daar brengt Harry Over altijd een winterse productie ten gehore. De Messiah van Handel of het Weihnachtsoratorium van Bach. Het sfeervolle kerkje zit zo vlak voor de kerst altijd bommetje vol. Het is een traditie waar mensen voor terugkomen. Maar de Johannes Passion is ook hard op weg zo'n traditie te worden. De belangstelling daarvoor kan niet snel groot genoeg zijn. De kerk aan de Oostlaan kan zomaar 500 mensen herbergen en zo veel komen er toch doorgaans niet op een doordeweekse voorjaarszondag om 15.00 uur in april. Zeker niet als het heel mooi weer is. Wat dat betreft hopen 'we' voor 14 april op matig weer: dan ga voor je plezier naar de 'paasopera' van Bach kijken en luisteren. Het is dus alweer de vierde keer dat Harry Over die uitvoert in Pijnacker. Althans in deze eeuw. In de vorige eeuw heeft hij hem ook als eens uitgevoerd, toen nog met het Vocaal Ensemble Pijnacker. Harry is met partner Marian naar Groenlo verhuisd. Dat is de regio in het oosten waar ze ooit vandaan kwamen om hier werk te vinden. Voor Bach komt Harry altijd terug naar Pijnacker of Nootdorp. Als we hem spreken heeft hij net de eerste van drie zondagse repetities met het koor achter de rug.

Met het orkest repeteert hij twee keer en natuurlijk volgt er dan nog een generale met alle musici. Dan sluiten ook de solisten aan. Harry heeft er zes gecontracteerd: sopraan Esther Huisman, alt Pieter van Breugel, de bassen Christiaan Peters en Andreas Goetze en de tenoren David van Lith en Bas Volkers. De zangers en de instrumentalisten kennen het werk. Het is vooral een kwestie van finetunen, accenten leggen en lastige passages doornemen, met de bedoeling dat de zangpartijen zo veel mogelijk één geluid maken en tegelijk bepaalde medeklinkers uitspreken. Met passie zegt Harry Over opnieuw dat hij de Johannes spannender en bruisender vindt dan de Mattheus. "In de Johannes is Jezus veel meer de koning, de heerser. Hij roept in het begin al: wie zoeken jullie, moet je mij hebben soms? In de Mattheus is Jezus veel meer het slachtoffer en de te bewenen man. Bach heeft eerst de Johannes gemaakt. Ik denk dat hij op zijn falie heeft gehad van de kerkelijke autoriteiten voor wie hij werkte en met wie hij ook altijd overhoop lag. Dat ze gezegd hebben: het is te bombastisch wat je hebt gemaakt. En dat Bach toen de Mattheus heeft gecomponeerd. Wat natuurlijk ook een geweldig werk is." De Johannes Passion is ook niet zo oneindig lang als de Mattheus. Inclusief de pauze ben je er nog twee uur aan kwijt. Dat is te doen.

Kaarten voor het evenement zijn te bestellen bij de entree van de kerk. Een paar jaar geleden lag dat nog moeilijk, maar daar wordt nu niet meer lastig over gedaan. Kerkelijke regels zouden verkoop aan de kerkdeur niet toestaan. Kaarten zijn overigens ook te bekomen via de site www.concertkoor-zuidholland.nl. Ze kosten 22,50 euro inclusief een mooi programmablad en koffie/thee in de pauze. Harry Over hoopt dat er heel veel mensen naar de uitvoering toe komen die volgens de dirigent weer beter zal zijn dan vorig jaar, qua klankbalans en aandacht voor details. Het is een ideaal evenement om alvast een beetje in de sfeer van de Goede Week en het daarop volgende Paasfeest te geraken. Voor de winterluisteraars zegt Harry alvast dat hij op zaterdag 21 december in de Dorpskerk de Messiah uitvoert! Noteren dus alvast maar in de agenda! (SO)

Meer berichten