De CanSat helden van Pijnacker-Nootdorp. Van links naar rechts. De begeleidster mevrouw Everstein, Rens, Tim, Jesse en Niels.
De CanSat helden van Pijnacker-Nootdorp. Van links naar rechts. De begeleidster mevrouw Everstein, Rens, Tim, Jesse en Niels.

Raket en satelliet naar de maan

Actueel 941 keer gelezen

Pijnacker - Het afgelopen jaar hebben Tim, Jesse, Rens en Niels van het Stanislascollege in Pijnacker hard gewerkt om een kleine satelliet te maken. Zij doen als team "Project Bèta" mee aan de CanSat competitie, waarvan onlangs de lanceer dag was. Er werden twee raketten gelanceerd. De eerste raket met vijf andere teams had een succesvolle vlucht. De tweede raket, waar de CanSat van team Project Bèta in zat, explodeerde echter binnen een seconde na vertrek...

De vier eindexamenkandidaten van het Stanislascollege in Pijnacker doen ook dit jaar weer mee met de CanSat competitie. Bij deze competitie is het de bedoeling dat teams van middelbare scholieren een satelliet maken met de grootte van een colablikje. Deze CanSat moet vervolgens tijdens een val van één kilometer hoogte, na een korte vlucht met een raket, twee missies uitvoeren. In de primaire missie worden luchtdruk en temperatuur gemeten, de secundaire missie mag ieder team zelf verzinnen. De missie kan niet gek genoeg zijn, er zijn echter wel enkele (veiligheids) regels. Team Project Bèta had vorig jaar onder de teamnaam MATS een satelliet gemaakt, die met een camera en paraglider relatief goedkoop een onbekende planeet zou kunnen verkennen. Door diverse metingen te doen kon MATS bepalen of er leven mogelijk was op de planeet. Met deze CanSat werd team MATS tweede. Dit jaar gaan ze natuurlijk volledig voor de winst en hebben ze een nog spectaculairdere missie bedacht. Ze hebben een satelliet gemaakt die tijdens zijn vlucht twee nog kleinere satellietjes zal lanceren. Alle drie de satellietjes zullen vervolgens naast de metingen van de primaire missie onder andere ook GPS-locatie, luchtvochtigheid en gassamenstelling meten en doorsturen. De voordelen van nog twee extra satellietjes lanceren uit de al zo kleine 'MotherCan', zijn dat we een groter gebied kunnen onderzoeken en daardoor meer data kunnen verzamelen. Metingen zijn daardoor betrouwbaarder en daarnaast is het mogelijk om meerdere wetenschappelijke missies uit te voeren met één lancering. Sinds de vorige zomer zijn de heren van team Project Bèta al bezig en er zit per man al meer dan 300 uur in het project. Daarnaast zitten alle vier de leden in hun eindexamenjaar vwo. "Sommige periodes waren hectisch, maar het was het zeker waard", aldus Project Bèta.

Op vrijdag 29 maart was het dan zover, de lanceer dag in ASK 't Harde. Van de 31 teams, waren er nog maar 10 teams over die ook werkelijk mochten lanceren. Na een nachtje doorhalen was de CanSat van team Project Bèta om 6 uur 's ochtends af waarna ze om 7 uur vertrokken met aanhang van familie naar 't Harde. Hier konden de teams hun CanSats klaar maken voor lancering. De frequentie die het team gebruikte, werd ook voor een andere test op het terrein gebruikt, en dus werd besloten dat Project Bèta met de tweede raket mee zou gaan om storing te voorkomen. ..'Maar helaas: de tweede raket explodeerde net na de ontsteking. De meeste CanSats waren onherstelbaar beschadigd, maar de CanSat van Project Bèta had de explosie wonderwel doorstaan: alle systemen konden herstart worden, op een enkele sensor na. De buitenste huls was echter wel vernietigd, samen met enkele chips. Gelukkig werd bekend gemaakt dat de lancering geen invloed zou hebben op de jurybeslissing. De tegenslag betekent dus niet dat de winst nu buiten bereik is. Het team is van plan het lanceersysteem te repareren om te kunnen demonstreren aan de jury bij de landelijke finale op 16 april in NEMO Amsterdam. "Deze tegenslag is geen reden te stoppen, integendeel, het geeft extra motivatie om de finale te winnen om nog een keer te mogen lanceren op de Europese competitie in Italië namens Nederland." Project Bèta bedankt ook alle sponsors: Tennistops, vandenBergRoses, LionneHoldingBV, RotateVastgoed, Femto Engineering en het Stanislascollege Pijnacker. Ook alle vrienden en familie en de enthousiaste begeleidster, hun natuurkunde lerares, worden bedankt voor alle hulp. "Op naar de winst!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant