Peter van Rossum bij ‘zijn’ roodborstje dat bijna uit het schilderij springt.
Peter van Rossum bij ‘zijn’ roodborstje dat bijna uit het schilderij springt.

Expositie Peter van Rossum bij Nootenboom

Actueel 1.199 keer gelezen

Met een prachtig vierluik over de verschillende levensstadia van de paardenbloem won Peter van Rossum vorig najaar een van de hoofdprijzen bij het jaarlijkse evenement Galerie Nootenboom. De winnaars van de hoofdprijzen mogen gedurende een maand de hele showroomwand van het autobedrijf aan de Oudeweg voor zichzelf hebben.

En dus ging zondag 24 maart een expositie van start met uiteenlopende werken van Peter van Rossum, een 56-jarige amateurschilder uit Den Hoorn. Peter doet dit kunstzinnige werk sinds een jaar of vijftien, naast zijn drukke werkzaamheden in de ICT. Het schilderen is puur hobby. Natuurlijk was Peter heel trots op de overwinning vorig jaar en ook op zijn allereerste eigen expositie waar natuurlijk ook het paardenbloemvierluik hing. Op een van de vier schilderijen is een hele mooie bij te zien. Dat is een verwijzing naar de hobby van zijn echtgenote Ellen die een cursus voor imker heeft gevolgd en diverse kennissen heeft in de 'bijenwereld'. Een paar van hen waren zondag ook aanwezig bij de opening van de expositie die natuurlijk weer gepaard ging met een prima drankje en een heerlijk hapje uit de keuken van mevrouw Van Wijk, de echtgenote van autozaakeigenaar Henk van Wijk die de kunst een warm hart toedraagt.

Peter van Rossum vertelde dat hij rond 2002/2003 is gaan schilderen, met in gedachten nog zijn tekenkunst van de lagere school. Hij ging wat cursussen volgen bij de VAK in Delft en verdiepte zich ook in de meer abstracte schilderkunst. Dat was toch niet helemaal zijn stiel. Het liefst schildert hij realistisch en vaak gaat dat op basis van een foto die hij zelf heeft gemaakt. "Portretschilderen heb ik nog even gedaan en zelfs heb ik nog getracht een naaktmodel netjes op het doek te krijgen, maar ook dat was toch niet mijn sterkste kant."

Wat Peter allemaal wel heel netjes en kleurgetrouw kan schilderen is de komende vier weken nog te zien bij Autobedrijf Nootenboom aan de Oudeweg in Nootdorp. Heel goed is dat Peter van Rossum bij alle schilderijen een korte tekst met toelichting heeft opgehangen of laten ophangen. Dat verdient navolging: het is voor de bezoeker/toeschouwer heel prettig en nuttig om een en ander te lezen over de aanpak en de achtergrond van een schilderij. Zo lezen we dat Peter van Rossum vooral gebruik maakt van acryl op doek. Soms werkt hij met softpastel: een geslaagd werk met die techniek betreft een varkentje dat ook bij de expositie te zien is. Familie en vrienden keken zondag hun ogen uit. Echtgenote Ellen en de dochters Susan en Joyce waren trots en blij voor Peter die heel bescheiden alle positieve loftuitingen en enthousiaste reacties tot zich nam. Ze zijn voor hem een stimulans om lekker door te gaan. "Als je eenmaal bezig bent ga je er helemaal in op. Dat is het mooie van schilderen: het geeft heel veel ontspanning en voldoening."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant