Jan van der Meer bij het naambord. Een naam met een bijzonder verhaal.
Jan van der Meer bij het naambord. Een naam met een bijzonder verhaal.

Centre du Lac dertig jaar

Actueel 2.652 keer gelezen

Aan de Katwijkerlaan, vijfhonderd meter van de plek waar hij opgroeide, startte Jan van der Meer precies dertig jaar geleden Sauna en Beautycentrum Centre du Lac. Toentertijd een schoonheidssalon gecombineerd met simpele saunafaciliteiten en inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig saunabedrijf. Het idee kreeg veel aandacht. "Iedereen verklaarde mij voor gek. Ik had nooit durven dromen dat het zo groot zou worden", vertelt Van der Meer.

Jan van der Meer bezit de ideale eigenschappen om een onderneming te starten. Hij is creatief en – zoals hij zelf zegt - 'boerenslim'. Toch ging hij na zijn middelbare schooltijd eerst in het tuinbouwbedrijf van zijn ouders werken. Even leek het vanzelfsprekend dat Van der Meer, net als enkele broers, in het familiebedrijf verder zou gaan maar hij zag er niet voldoende uitdaging in. "Na anderhalf jaar wist ik het zeker: ik wilde geen tuinder worden, maar wèl zelfstandig ondernemer en ik ging onderzoeken wat bij mij paste."

Ergens viel op een gegeven moment het begrip Sauna en Beautycentrum en dat was de eyeopener die leidde tot het huidige Centre du Lac. "Eerst was het plan om een bestaand bedrijf over te nemen maar al snel breidden we de schoonheidssalon van mijn toenmalige vrouw uit met een zonnebank. Dit was de basis om het uiteindelijk voor elkaar te boksen om uit te breiden tot een saunabedrijf, maar wel op een andere locatie. We gingen op zoek en vonden een perceel met een woning op 4000 m2 grond aan de Katwijkerlaan waar nog geen bestemmingsplan voor bestond." Het was voor de ondernemer vooral pionieren om de benodigde vergunningen en financiering rond te krijgen.

"Samen met burgemeester de Prieëlle ben ik naar het Provinciehuis gegaan om ter plekke de gedeputeerde de benodigde handtekening te laten zetten." Van der Meer kan er nu om lachen maar door alle administratieve rompslomp die hieraan voorafging schoof de openingsdatum voor het nieuwe Sauna en Beautycentrum op tot in maart 1989. "Drama voor een saunabedrijf want vroeger had je in de saunawereld echt een winterseizoen en aangezien er een hele goede zomer aanbrak waren de bezoekersaantallen niet geweldig. Gelukkig begon het in oktober van datzelfde jaar te lopen."

Naam Centre du Lac
Tijdens de bouw was al driftig nagedacht over een passende naam. Dat wilde niet echt lukken en Van der meer besloot om een prijsvraag uit te schrijven. De winnende naam werd ingezonden door een dame uit Pijnacker die 'Van der Meer' vertaalde naar het Franse 'du Lac', het werd dus Centre du Lac.

Al na twee jaar volgde de eerste uitbreiding, er kwam een sauna bij, een Turks stoombad, een voeten bad en een zwembad. In de jaren daarna werd al snel het restaurant geopend en volgden nog vele verbouwingen. "Steeds met dezelfde architect en aannemer, op die manier bleef de stijl behouden", zegt Van der Meer waarbij hij wijst naar een luchtfoto waarop duidelijk te zien is dat de symmetrische vormen het complex tot een mooi geheel gemaakt hebben. De kracht zit volgens de ondernemer in de kleinschaligheid en de sfeer. "Wij zijn een van de weinigen die zo kleinschalig zijn begonnen, waarbij wij ons ons wel ontwikkelen, maar toch de juiste sfeer en kwaliteit kunnen blijven bieden."

Van der Meer schetst de grootste verandering ten opzichte van vroeger: "Als je in de jaren 80-90 op een verjaardag zat durfde je bijna niet te vertellen dat je naar de sauna ging. Dat is nu andersom. Je schaamt je nu als je zegt dat je nooit naar een sauna gaat. Saunabezoek is helemaal geaccepteerd." Bij Centre du Lac bestaat de mogelijkheid om zonder combinatie met een saunabezoek te boeken voor een schoonheids-, pedicure- en manicurebehandeling. Ook een 'losse' knipbeurt bij de kapper of een massage zijn mogelijk. Van der Meer: "Houd de Telstar van volgende week in de gaten voor de speciale jubileumaanbieding."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant