[HELP MEE!] Dorpsgenoten in de bres voor Marlika na diagnose agressieve MS | Telstar Online - Actueel nieuws uit Pijnacker-Nootdorp
Logo telstar-online.nl
Het liefdevolle gezin van Marlika met man Maurice en kersverse dochter Manouk.
Het liefdevolle gezin van Marlika met man Maurice en kersverse dochter Manouk.
HELP MEE!

Dorpsgenoten in de bres voor Marlika na diagnose agressieve MS

  •   keer gelezen   Actueel

Pijnacker - Onlangs kreeg oud-dorpsgenoot Marlika de Hoog te horen dat ze een agressieve vorm van MS heeft. Een behandeling in Rusland kan haar letterlijk weer op de been helpen. De redactie van Telstar/Eendracht, Het Krantje Leidschendam-Voorburg, Postiljon Zoetermeer en Hart van Lansingerland (kranten van Telstar Uitgeverij, red.) starten vandaag een grote publiekscampagne om dit geldbedrag (zo'n 90.000 euro) bij elkaar te krijgen. Marlika staat vandaag zelfs op de voorpagina van de lokale krant!

"Ik ben ten einde raad. Ik heb zojuist te horen gekregen dat ik een agressieve vorm van MS heb. Op dit moment is het RRMS. Blijkbaar is deze agressieve vorm al ongeveer 4 jaar in mijn hersenen. Dit kunnen ze zien aan mijn MRI beeld in combinatie met mijn klachten. Op dit moment heb ik 10 actieve agressieve ontstekingen in mijn hersenen en daarnaast vele littekens van eerdere ontstekingen. De afgelopen jaren heb ik bizarre klachten gehad, maar werd ik iedere keer weggestuurd. Totdat afgelopen maand een scan van mijn brein werd gemaakt (ik ben deze neuroloog zo dankbaar) en een dag later de ernst van de situatie uitgelegd werd."

"Mijn leven staat op zijn kop. Ik heb een onwijze gave baan als intern begeleider in het speciaal basisonderwijs in Rotterdam, ben zojuist moeder geworden van een prachtige dochter en sta ondanks mijn gekke klachten ondernemend en actief in het leven. De boodschap dat het ieder uur anders kan zijn omdat de aanvallen zich snel opvolgen maakt mij boos, angstig en verdrietig. Het geeft mij ook het gevoel van overwinnen. Ik laat toch zeker mijn leven niet verpesten door zo'n ziekte? Kan ik nog wel in ons huis blijven wonen? Zal mijn dochter gepest worden met haar moeder? Zien mijn man, familie en vrienden me over een paar jaar nog zoals nu of zien ze me als patiënt en slachtoffer. Bah bah bah. Allemaal scenario's. Verschrikkelijk", vertelt ze.

Tekst gaat verder onder de foto.

"Op 13-jarige leeftijd ben ik aangereden door een automobilist. Hier heb ik een whiplash aan overgehouden wat zich vervolgens uitte in chronische nek- en rugklachten. Sinds dat moment moest ik mijn leven aanpassen. Ik was snel moe of had pijn, waardoor ik bewuste keuzes moest maken in mijn leven. Ondanks die keuzes en de lichamelijke pijn heb ik altijd ondernemend, actief en enthousiast in het leven gestaan."

Actief
"Ondanks mijn lichamelijk ongemakken vanaf jonge leeftijd ben ik altijd uitdagingen aangegaan. Abseilen, bergbeklimmen, kanoën, ik wilde het gewoon ervaren en doen. Wetende dat ik daar een behoorlijke lichamelijk klap van zou krijgen hield me niet tegen. Ik ben een vechter en als ik iets wil ga ik daarvoor. Daarna moest ik vaak behoorlijk herstellen, maar dat had ik er voor over. RRMS is een klap daar bovenop. Vanaf nu heb ik niet alleen mijn chronische klachten waar ik rekening mee moet houden, maar ook mijn auto-immuunziekte. Bah, nogmaals in korte tijd mijn leven aanpassen. Ik blijf vechten, al wordt het mij wel steeds moeilijker gemaakt. Mocht de behandeling in Moskou aanslaan en ik me weer fitter voelen, dan zal ik jullie zeker op de hoogte houden van wat weer allemaal mogelijk is."

Zuid-Afrika
"Na mijn studie heb ik er voor gekozen om alleen naar Zuid-Afrika af te reizen om daar te gaan werken met zeer moeilijk lerende en zeer moeilijk opvoedbare kinderen uit Townships. Wat een mooie ervaring waar ik vandaag de dag nog steeds dankbaar voor ben. Het leven is niet te voorspellen, soms wordt het leven voor je bepaald. Maar de manier hoe je er mee om gaat zal bepalend zijn voor het vervolg. Zoals mijn held Nelson Mandela zegt: "I have learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it. A brave man is not he who does not feel afraid, but he who conquers that fear. En dat is nou precies wat ik ga doen: Moed laten zien door de angst te overwinnen!"

Vierdaagse
"Acht keer heb ik de Vierdaagse al uitgelopen. Wat een fantastisch evenement. Er zijn even geen problemen meer op de wereld. Iedereen is vrolijk en helpt elkaar verder. De Vierdaagse is voor mij niet makkelijk om te lopen, maar het levert mij zoveel positieve energie op. Ik geniet er dubbel en dwars van! Ik heb altijd gezegd: ik loop minimaal tien keer de Vierdaagse. Met de vooruitzichten in Nederland zit dat er niet in. Zelfs mijn vriendinnen willen mij duwend in een rolstoel over de finish helpen. Super lief! Maar voor mij is mijn droom om nog minimaal twee keer zelfstandig lopend over de finish te komen! De behandeling in Moskou kan dat mogelijk maken. Het kriebelt nu al van binnen bij het idee dat ik deze droom nog kan verwezenlijken."

Tekst gaat verder onder de foto.

Schaatsen
"Vanaf jongs af aan was ik al helemaal gek van schaatsen. Op 4 jarige leeftijd was ik al niet van het ijs af te krijgen. Helaas kon ik door mijn klachten het niet meer voorzetten op wedstrijdniveau. Toch heb ik er voor gekozen om te blijven schaatsen voor de lol en gaf les aan de kleintjes. In het dagelijks leven ben ik juf. Wat een prachtig vak, eigenlijk een hobby. Mijn werk is echt een groot plezier. Vol passie sta ik iedere dag klaar voor de kinderen. Als intern begeleider ben ik vooral bezig met de zorgleerlingen. Ieder kind verdient een kans."

Taarten
"In mijn vrije tijd bak ik taarten. Ik verras iedereen met de lekkerste combinaties. Ik vind het heerlijk om mijn energie kwijt te kunnen in een nieuwe creatie. De mensen om mij heen vinden het natuurlijk ook helemaal niet erg om af en toe een puntje te proeven. Vrienden en familie noemen mij al jaren een bikkel. Niets staat Marlika in de weg wordt er vaak gezegd. Ze accepteren mij zoals ik ben. In maart kon ik wel door de grond zakken. Ik had mijn leven al aangepast naar wat er mogelijk was. Daar had ik vrede mee en ik was een gelukkig mens. Maar de boodschap dat ik nogmaals mijn leven aan moet passen werd mij te veel. Met de diagnose RRMS ben ik bang dat al mijn hobby's al snel minder goed uit te voeren zijn. Het vervelende aan MS is, dat je niet weet hoe het zal verlopen. De behandeling en Moskou kan er echter voor zorgen dat ik mijn hobby's kan blijven uitvoeren. Het is een zware behandeling met een heftig vervolgtraject. Maar ik wil blijven genieten van het leven. Ik wil er voor mijn gezin zijn. Ik wil de ziekte niet mijn leven laten bepalen. Zou u mij kunnen helpen? Dat zou echt heel fijn zijn!"

Tekst gaat verder onder de foto.

Stamceltransplantatie
"Ik heb veel gelezen over stamceltransplantatie. In Nederland doen ze deze behandeling niet. Er is te weinig onderzoek naar gedaan in Nederland. In het buitenland echter wel. In Moskou heb ik 95% kans van slagen dat de activiteit van MS stopgezet wordt. En er is zelfs 80% kans tot herstel. Dit tegenover een percentage van 60% in Nederland waarbij de medicatie in Nederland de ziekte remt en niet stopt. Ik ga altijd op mijn gevoel af en van mijn kracht uit. Dus nu ook! Ik kies de weg die bij mij past. Ik kies de weg waarvan ik later kan zeggen dat ik er alles aan gedaan heb. Daarom ga ik voor stamceltherapie naar Moskou. 9 juli kan ik daar terecht. Voor die tijd moet ik nog wel het geld bij elkaar zien te krijgen. Zo'n 90.000 euro. Dit wil ik doen door middel van crowdfunding. Ik zou u zo dankbaar zijn."

Heel het dorp in actie
Inmiddels zijn er al volop acties in gang gezet! Notaris Wienen heeft het opzetten en het verwerken van de akte van de stichting gedoneerd. Op 6 en 7 april is er weer Kom in de kas in Nootdorp. Ook hier is er veel aandacht voor stichting. De organisatie van Kom in de kas heeft besloten dat een deel van de opbrengst van de verkoop van de gekweekte producten naar de stichting gaat. Op 19 mei organiseert de Rotary in samenwerking met de HAV een sponsorrit voor Stichting Keep Marlika Walking. Inlichtingen hiervoor bij Arie van der Burg agar@telfort.nl (HAV) of Hans van Luijk hansluijk@gmail.com (Rotary). Kantoorboekhandel Van Atten gaat in beide winkels een inzamelingsactie beginnen! Houd de winkel in de gaten! De statiegeldbonnetjes kunnen de komende maanden bij Plus Zondag worden gedoneerd aan de stichting. Ook DSVP 1 heeft inmiddels al een aanzienlijk bedrag opgehaald. Inmiddels is er al meer dan 15.000 euro opgehaald!

Sponsoren en doneren
Wil je Marlika helpen? Dat kan. Klik op de button hierboven of kijk op keepmarlikawalking.nl en maak een donatie over op: NL21INGB0008983976 (t.a.v. Stichting Keep Marlika Walking). Ook zijn er mogelijkheden om bijvoorbeeld met een vereniging een sponsorloop, fancyfair of iets anders te organiseren om geld op te halen. Mail via info@keepmarlikawalking.nl.

Meer berichten