Afbeelding

Natuurexcursie Bergboezem Zuidpolder

Actueel 424 keer gelezen

Komende zaterdag, 23 maart, organiseert de NMP een fietsexcursie naar de nieuwe Bergboezem in Oude Leede in de Zuidpolder. Tijdens de rit kijken we in de Ackerdijkse Plassen hoe de aalscholvers op het nest zitten, naar verwachting met hun jongen.

Voor de recreant op de fiets is het prettig dat de open gebieden in de gemeente toegankelijk worden gemaakt met fietspaden. Dit geldt ook voor het zuidelijke deel van Ruyven en de nieuwe Bergboezem Oude Leede. Het recreatiegebied Ruyven, rond het Karitaatmolenpad bestaat uit gemengd loofbos. In de ten zuiden daarvan gelegen nieuwe Bergboezem Oude Leede, is de afgelopen tijd een gebied ingericht als waterberging voor overtollig (regen-)water. Dit gebied bestaat afwisselend uit sloten, oevers, bosschages en graslanden. In dit gevarieerde gebied leven tal van planten- en diersoorten. Veel van die dieren leiden een verborgen leven en gaan we tijdens de excursie dus niet zien. Maar het is goed om eens te kijken hoe een op het oog niet spectaculair stuk natuur toch ecologisch waardevol kan zijn. De afwisseling van gras, bosjes en water levert goede mogelijkheden voor verschillende soorten dieren om te eten, te schuilen en te nestelen.

Onderweg fietsen we ook langs molen de Valk om te zien of er nog leuke steltlopers foerageren in de ondergelopen weilanden van de (andere) Bergboezem ten zuiden van Oude Leede.

Aanmelden en vertrekpunt
Deze fietsexcursie start op zaterdag 23 maart is van 14:00 – 17.00 uur en start op de parkeerplaats aan het einde van de Zuideindseweg, bij de Ackerdijkseweg, Delfgauw. Aanmelden kan tot 22 maart via activiteit@nmpijnacker.nl o.v.v. naam, telefoonnummer en aantal personen. De excursie is gratis en staat open voor leden en niet-leden van NMP. Na afloop is er gelegenheid om (voor eigen rekening) samen iets te drinken bij de Belevenisboerderij Schieveen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant