Berend Potjer van GroenLinks aan het woord. Het debat werd geleid door Gert-Jan Jense (rechts).
Berend Potjer van GroenLinks aan het woord. Het debat werd geleid door Gert-Jan Jense (rechts).

Prettig debat in aanloop naar verkiezingen

Actueel 594 keer gelezen

Een leuk debat maandagavond in de bibliotheek van Pijnacker dat was georganiseerd door enkele politieke partijen in Pijnacker-Nootdorp. In totaal waren er 92 mensen 'van de partij' of beter gezegd van 'verschillende partijen van de partij'. Het waren namelijk vooral insiders of betrokkenen.

De jury vond het niet nodig om een winnaar aan te wijzen, maar volstond met complimenten. Het grootste was voor Berend Potjer van GroenLinks die rustig en genuanceerd zijn standpunten verwoordde en ook oog en oor had voor wat zijn politieke 'rivalen' te berde brachten. Ook schroomde hij niet om de stellingen zelf ter discussie te stellen. Die waren overigens afkomstig uit de Kieswijzer. De stelling waar Berend het vooral over had, was stelling 4. 'Het grondwaterpeil van landbouwgrond mag niet dalen, ook als is dit nadelig voor de landbouw.' Zijn pleidooi was dat je per situatie en per grondsoort naar het waterpeil moet kijken en dat het ook voor de landbouw niet nadelig hoeft te zijn als het grondwaterpeil juist niet daalt. Over het waterpeil werd stevig debat gevoerd totdat Piet van Adrichem vanuit de zaal fijntjes opmerkte dat de provincie helemaal 'niet gaat' over het grondwater. Dat is aan de waterschappen. "Gelukkig zijn daar ook verkiezingen voor volgende week", aldus Arjan Witte van de ChristenUnie.

De andere stellingen gingen over de noodzaak van meer natuurgebied en biodiversiteit en of daar wel of niet grond voor onteigend kan worden. En over het investeren in openbaar vervoer en/of in voorzieningen voor auto's en fietsers. De laatste stelling ging over de maximale snelheid op de provinciale wegen. Ook hierbij kwam er een mooie relativering vanuit de zaal: "Onderzoek heeft aangetoond dat de weg bij 80 kilometer het meest efficiënt wordt benut." En toch bleven Anne Koning van de VVD en Carla van Viegen van de Partij van de Dieren vinden dat zestig kilometer per uur beter is. Zij willen dat er veel meer ingezet wordt op openbaar vervoer. Jeroen Heuvelink van D66 bleef erbij dat het 80 moet blijven en ook Monique de Veld van het CDA uit Nootdorp en Laurine Bonnewits van de VVD uit Lansingerland vinden dat de provincie moet investeren in alle vormen van vervoer. En zo werd er in goede sfeer onder leiding van Gert-Jan Jense over zes stellingen gedebatteerd tussen twee of maximaal drie kandidaten. De overige debaters hadden een toetertje in handen om als een soort VAR in te grijpen. Ze mochten allemaal luidruchtig één keer toeteren en dan zelfs iets 'terug toeteren'. Dat kwam de levendigheid ten goede. Met een quiz en een alcoholloze borrel kwam het niet al te verhitte avondje ten einde!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant