Logo telstar-online.nl
Franse bosspitsmuis. In Nederland hebben bosspitsmuizen een donkerbruine rug en een lichte buik. (foto: Kees Mostert)
Franse bosspitsmuis. In Nederland hebben bosspitsmuizen een donkerbruine rug en een lichte buik. (foto: Kees Mostert)

Muizen op sterk water

  •   589 keer gelezen   Actueel

In de omgeving van Pijnacker-Nootdorp leven verschillende soorten muizen, maar ze laten zich zelden zien. Je ziet ze vaker dood dan levend...

Begin maart krijg ik bericht van vriendin Truus: "Gister zag ik langs de A13 een groene portfles liggen, waarvan de hals een beetje in de grond stak. Ik heb de gewoonte blikjes en flessen mee naar huis te nemen om ze weg te gooien. Voor ik ze meeneem keer ik ze om, want er zit altijd water in. Bij bierblikjes komt er vaak een dode slak uit, soms hele trossen slakken.

Bij het omkeren van de portfles kwam er iets naar buiten dat in de hals van de fles bleef steken. Toen het op het asfalt neerkwam zag ik dat het een muis was, in verregaande staat van ontbinding. Hij was glibberig en de stank weerhield mij ervan hem beter te onderzoeken. De vormen, vacht en kleur waren niet duidelijk meer. Ik had totaal geen aandrang om mijn nieuwe telefoon te pakken voor een foto. Thuis hield ik de fles tegen het licht en zag dat er nog meer onderin zat. Ik deed er water in, keerde hem om en er kwam weer een stinkende muis uit.

Eigenlijk was alleen de staart goed herkenbaar, de rest was een vormloos hoopje viezigheid. Ik dacht aan mijn zoon, die vertelde dat je met Biotex en heet water snel een schoon skeletje krijgt. Aan de hand van het gebitje zou uit te zoeken zijn welke soort het is."

Enkele dagen later staat Truus voor mijn deur. Ik zeg: "Je komt toch niet die stinkende muis brengen?" Dus wel. Ik leg de zak met muis buiten op de tuintafel voor nader onderzoek. Als ik mijn tegenzin heb overwonnen knip ik de zak open, peuter met stokje en prepareernaald het schedeltje tevoorschijn en zie dat het een spitsmuis moet zijn geweest. De tanden en kiezen zijn geheel donker van kleur, bijna zwart. Dat pleit voor een jonge bosspitsmuis.

De staart is nog helemaal intact, 32 millimeter lang en voorzien van een kwastje lange haren. Ook dat is een kenmerk van jonge bosspitsmuizen. Zouden de spitsmuizen zijn aangelokt door een restje port in de fles? Truus denkt van niet. Misschien inspecteerden ze de fles als mogelijk onderkomen, maar konden ze er niet meer uitkomen door de gladde wanden. Zo werd een portfles onbedoeld een muizenval.

Caroline

Meer berichten