Het is tof om een groep mensen ergens naartoe te brengen, vindt dirigent Jesse. (foto: Petar Stoykov)
Het is tof om een groep mensen ergens naartoe te brengen, vindt dirigent Jesse. (foto: Petar Stoykov)

"Mondstuk trombone mee op vakantie"

Actueel 681 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Creatieve mensen vind je overal. Ook in Pijnacker-Nootdorp zijn kunstenaars actief op ieder gebied. Lees hier het verhaal van Jesse van der Ham, dirigent van twee jeugdorkesten van Harmonie Nootdorp en professioneel (bas)trombonist.

"Het is tof om zo'n groep mensen ergens naartoe te brengen, om ze te motiveren dat die stukken er op een concert toch staan", zegt Jesse van der Ham (29), geboren in Leiderdorp. "En het liefst dat ze boven zichzelf uit stijgen. Dus niet alleen makkelijke stukken spelen, maar ook die op het randje van te moeilijk zitten. Als het dan toch lukt tijdens een concert, dat geeft echt zo'n kick. Mijn ouders vonden het belangrijk dat er iets aan muziek werd gedaan. Als je het niet leuk vond was dat ook prima, als je het maar had geprobeerd. Ik ben begonnen met blokfluit en AMV (Algemene Muzikale Vorming). Op een gegeven moment werden mijn ouders gebeld met de mededeling dat ik eigenlijk te snel ging voor die groep. Toen ging ik naar Leiden waarbij de helft van de AMV bestond uit oriëntatie op instrumenten. Zo ben ik met de trombone in aanraking gekomen. Mijn ouders vonden dat wel meteen iets voor mij: die schuif trok me wel aan en het geluid, hij maakte herrie, dat was ook positief wat mij betreft. Toen ik in 6 gymnasium zat ben ik begonnen met de vooropleiding van het conservatorium. Daarna heb ik eerst in Rotterdam en vervolgens in Amsterdam op het conservatorium bastrombone gestudeerd met directie als keuzevak. Ik studeerde daar met Lennart de Winter, die later naar Zwitserland vertrok en van wie ik het dirigeerstokje van het jeugdorkest in 2012 heb overgenomen. Ook ben ik dirigent bij Muziekvereniging St. Gregorius in Kwintsheul. Daarnaast val ik veel in bij Philharmonie Zuidnederland. De afwisseling van trombone spelen en dirigeren vind ik heel leuk. Eén op één lesgeven bevalt me ook wel, maar dirigeren vind ik nog net wel een beetje leuker. Voor mezelf lijkt een vaste club om professioneel gezien bij te spelen me heel tof, en daarnaast om één of twee goede harmonie-orkesten te dirigeren en daarmee door te groeien."

"Wat de trombone betreft studeer ik zeker elke dag twee à drie uur. Dat wil ik maar het moet ook wel. Een vrij weekend komt niet echt 'im Frage'. Als muzikant heb je weinig vakantie en als ik al op vakantie ga neem ik in ieder geval mijn mondstuk mee. Vorig jaar zomer ben ik drie weken naar Vietnam geweest en daarna had ik meteen een concert. De eerste week hadden we 'vrij', maar daarna ben ik alweer begonnen met opbouwen. Ik ben opgegroeid in een symphonie-orkest, mijn hart ligt toch wel bij de klassieke muziek. Maar ik houd ook van lichte muziek en bigband. Daarom is een harmonie wel tof omdat je het daar allebei doet. Het leuke van een jeugdorkest dirigeren is dat er echt zoveel enthousiasme in zo'n groep zit. Daarnaast zie je door de jaren heen de kinderen groeien. Als je die ukkies in het begin binnen ziet komen die nauwelijks samen een ritme kunnen spelen, diezelfde kinderen spelen nu bij het grote orkest, dat geeft toch wel veel voldoening. Het is gewoon heel leuk dat je daar ook een bijdrage aan hebt geleverd. Ieder jaar gaat de jeugd op jeugdkamp en dan ga ik ook mee. Naast muziek spelen doen we ook veel andere leuke dingen en daar probeer ik ook zoveel mogelijk aan mee te doen. Op die manier kun je de kinderen ook echt aan je binden, krijgen ze vertrouwen in je en leer je hoe je ze het best kunt sturen. Ook voor de vereniging is dat heel belangrijk. Er worden niet alleen muzikaal stappen gezet, maar ook sociaal gezien is de binding heel groot. Vaak kruipen de secties een beetje bij elkaar, maar dan mengt iedereen. Dus het heeft ook een sociale functie, naast het feit dat het muzikaal goed is, en vooral ook gezellig. Aan het eind van het seizoen gaan wij altijd een ijsje eten bij de Italiaan als afsluiting. Harmonie Nootdorp is een heel gezellige vereniging, er hangt een goede sfeer en er staat leuke muziek op de lessenaar. De muziek is heel afwisselend: van klassiek tot lichte muziek, van alles wat. Komen proberen mag altijd, we repeteren op dinsdagavond!"

Kijk voor meer informatie op: harmonienootdorp.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant