Afbeelding

Resultaten Nationale Tuinvogeltelling 2019

Actueel 936 keer gelezen

Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling van 25 t/m 27 januari telden ruim 77.000 vogelliefhebbers in Nederland meer dan een miljoen vogels. De huismus is het meest gezien.

Gedurende drie vastgestelde dagen kon je meedoen aan de Tuinvogeltelling, door een half uur lang alle vogelsoorten te noteren die je tuin bezoeken en daarbij het maximum aantal per soort te tellen. Na afloop kon je de waarnemingen invoeren op de website van Tuinvogeltelling. Daar zijn nu ook de resultaten van dit jaar te vinden. Gepresenteerd in landelijke overzichten of ingedeeld per provincie, gemeente of postcode. Daar kun je zelf op zoeken. In 2019 deden er circa 550 inwoners van Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland mee aan de Nationale Tuinvogeltelling.

In de landelijke Top-10 staat de huismus bovenaan, maar de Top-10 verschilt per regio. Hier in de buurt werd de koolmees het meest gezien. Daarna volgen in Pijnacker-Nootdorp: huismus, kauw, vink, merel, spreeuw, roodborst, ekster, turkse tortel en pimpelmees. In Lansingerland ging het om dezelfde soorten, maar dan in iets andere volgorde. De kauw wordt in het westen van het land duidelijk meer gezien dan in het oosten. Deze verdeling zie je ook tijdens het broedseizoen. Kauwen blijven 's winter in de buurt van hun broedgebieden.

Ten tijde van de telling kreeg onze tuin bezoek van koolmees (2), ringmus (2), ekster, merel, houtduif, roodborst en tjiftjaf. Zeven vogelsoorten, ongeveer een kwart van het aantal soorten dat ik afgelopen jaren in onze tuin heb gezien. De vogels kwamen niet voor de gezelligheid langs, maar voor de voedersilo en het vetblok. Ook bij vogels gaat de liefde door de maag… Twee van onze tuinsoorten, tjiftjaf en ringmus, staan niet in de lokale of de landelijke Top-10. De tjiftjaf is een talrijke broedvogel in ons land, maar een schaarse overwinteraar. Een toevalstreffer dat de tjiftjaf precies tijdens de telling opdook.

Ringmussen verschijnen de laatste jaren regelmatig bij onze voedersilo in de winter. Ook op andere telpunten in onze wijk zijn ze gezien tijdens de Tuinvogeltelling. Ringmussen zijn tienmaal zeldzamer dan huismussen, waar ze op het eerste gezicht veel op lijken. Een ringmus heeft echter een bruin petje en een zwarte wangvlek met een wit randje er omheen. Deze kenmerken ontbreken bij de huismus. Meneer en mevrouw ringmus zien er hetzelfde uit, terwijl bij de huismus de geslachten eenvoudig van elkaar te onderscheiden zijn. Leuk om op deze kenmerken te letten als je mussen ziet.

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant