Afbeelding

It's4fun: Muziek maken is gewoon super

Actueel 688 keer gelezen

Creatieve mensen vind je overal. Ook in Pijnacker-Nootdorp zijn kunstenaars actief op ieder gebied: schrijvers, beeldhouwers, muzikanten, fotografen, schilders en nog veel meer. Hoe leuk is het om een kijkje te nemen in het leven van één van die kunstenaars? Lees hier het verhaal van John van Iterson, gitarist en zanger bij de zevenkoppige band 'It's4fun'. De zang wordt gedaan door Nancy en Annemieke, Ruud is sologitarist, Hans speelt drums, Paul toetsen en Lars is de bassist.

"We zijn een groep mensen die uit plezier bij elkaar gekomen is", zegt John van Iterson (63), geboren in Den Haag. "En dan klinkt het ook nog best leuk. We hebben zulke gave dingen met elkaar gedaan, dat is gewoon het belangrijkste. Vroeger speelden wij met het hele gezin badminton in Den Haag. De zoon van de trainer kon heel goed badmintonnen. De trainer en hij gingen op gitaarles bij Eddie Chatelin en vroegen of ik ook mee ging. Dat wilde ik wel op voorwaarde dat de zoon van de trainer weer bij ons kwam badmintonnen. We hebben elkaar een hand gegeven, maar uiteindelijk is hij nog maar één keer geweest. Toen heb ik echter wel de smaak te pakken gekregen om weer gitaar te spelen. Er waren meer badmintonners muzikaal en toen hebben we de koppen bij elkaar gestoken om daar iets mee te doen. In Rijswijk konden we goedkoop een zaaltje huren om te repeteren en zo is het begonnen. In het begin klonk het verschrikkelijk, maar al doende leert men. Het leuke van het clubhuis in Rijswijk was dat mensen tijdens het repeteren zomaar binnen konden lopen om te komen luisteren en die hadden zo ook weer een leuke middag. Het waren misschien wel veelal oudere mensen, maar dat maakte niet uit, want het was wel een opstapje om onze muziek te laten horen. Zo hier en daar gingen we ook optreden."

"Toen het clubhuis werd opgeheven zijn we in De Poort terecht gekomen, daar hebben we jaren gespeeld. Maar toen De Poort verbouwd werd moesten wij een andere locatie zoeken. En die hebben we gevonden bij mijn dochter die op een voormalige tuinderij woont. Mijn schoonzoon heeft een repetitieruimte in een kas gemaakt die helemaal geïsoleerd is. Daar repeteren we iedere maandagavond. Dat we een eigen ruimte hebben is voor een band heel bijzonder. Het is lekker in de buurt en we kunnen ernaartoe wanneer we maar willen. Onze doelstelling is om samen een leuk stuk muziek neer te zetten. Natuurlijk zouden we best grotere optredens willen doen, maar daar moet je ook tijd in steken. En we zijn allemaal mensen met een drukke baan. We treden nu zo'n vijf à zes keer per jaar op."

"De naam van onze band: 'It's4fun' dekt eigenlijk al de lading van wat we doen: we spelen wat we zelf het leukst vinden. Een beetje Eagles, een beetje Stones, een beetje Beatles. Maar ook moderner zoals One Republic. Er zit veel verscheidenheid in wat we spelen, maar bijvoorbeeld geen André Hazes want dat doet iedereen al. Het moet vooral leuk zijn voor onszelf. We spelen in principe dan ook geen verzoeknummers, maar maken er wel op een andere manier een feestje van. En als een nummer voor iemand bijvoorbeeld een speciale betekenis heeft dan doen we dat bij uitzondering wel. Muziek maken is gewoon super natuurlijk. Als je met niets begint en je komt tot iets met elkaar, dat is heel bijzonder."

"We zijn gewoon een gezellige groep mensen die met elkaar muziek maken, wat drinken en af en toe optreden. Eigenlijk hebben we nog nooit de mogelijkheid gehad om in Pijnacker/Nootdorp op te treden, maar daar ben ik nu wel mee bezig. We willen gewoon wat meer in de buurt doen. Sinds enige tijd hebben we een nieuwe zangeres die Nancy is komen versterken. Er zijn er zo veel, maar moet je er eens eentje gaan zoeken, dan kun je ze niet vinden. Via via lukt het uiteindelijk vaak wel. Het is natuurlijk altijd wel afwachten of het klikt. We zijn een vriendengroep en dat willen we ook blijven. Je kunt misschien altijd wel betere muzikanten vinden, maar dat is totaal niet ons doel. We hopen nog lang gezellig met elkaar te kunnen spelen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant