Veel waardering Thea Mooijman en  Marion Spierenburg. (foto: Wim van Nierop)
Veel waardering Thea Mooijman en Marion Spierenburg. (foto: Wim van Nierop)

Rode Kruis viert laatste feestje: geen sociale activiteiten meer

Actueel 1.929 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Vrijdag 25 januari was het laatste feest van het Rode Kruis. Het beleid van het Rode Kruis in Nederland is gewijzigd. Noodhulp is corebusiness en daartoe behoren geen sociale activiteiten meer.

Die sociale activiteiten waren jaren lang juist het werk van de meeste vrijwilligers van de afdeling Pijnacker-Nootdorp. Noodhulp was pas een paar jaar met een klein groepje mensen actief. De meeste vrijwilligers van de afdeling waren actief in de Sociale Activiteiten onder leiding van Marion Spierenburg en Thea Mooijman. 25 januari was de slotdag, een midwinterfeest, zoals al jaren, maar nu voor de laatste keer. Reden om de mensen toe te bedanken.

Marion Spierenburg
Als men kijkt in de analen van het Rode Kruis waarin ook persoonsinformatie staat, is er bij Marion Spierenburg te vinden: sinds 2007 coördinator Sociale Activiteiten en bestuurslid Afdeling Pijnacker-Nootdorp. Vorig jaar mocht zij de onderscheiding 20 jaar vrijwilliger van het Rode Kruis in ontvangst nemen. Ruim 21 jaar geleden is zij begonnen binnen deze mooie organisatie. Want mooi was die zeker voor de afdeling Pijnacker in die tijd. Toen nog onder voorzitterschap van Dr. v.d. Werff. Toen hij de scepter over droeg aan Wim Verhoeven, kwam Wim met de vraag of zij de coördinatie op zich wilde nemen. Dat deed zij en hoe... Zij was een inspirator. Ze was nimmer beroerd om zaken op te pakken. Voor de afdeling heeft zij menig vergadering bijgewoond in de contactraad in Pijnacker. Ook ging ze naar de districtsvergadering Zelfredzaamheid. Inspirator in het bedenken van nieuwe uitstapjes en feesten, zoals het zomer- en winterfeest, waarvan deze nu voor de laatste keer is onder de scepter van het Rode Kruis. Inspirator door met nieuwe ideeën en daarmee anderen stimuleren mee te doen en mee te denken. Zij leidde maar liefst drie sozen. De soos in het Hofland, wat later naar de Keijzershof is verhuisd, Pinkeltje, de Prins Hendrikstraat en ook nog even in Delfgauw. Met dit feest gaan we die drie sozen overdragen. Gelukkig niet ontbinden. Bibliotheek Oostland en de SWOP gaan de activiteiten overnemen. Ook daar heeft zij aan bijgedragen.

Zij stond gelukkig niet alleen in deze zaken. Haar man, Hans, heeft haar daarin gesteund, als was het maar dat hij haar de tijd gunde om dit allemaal te kunnen doen. Ook haar dochters waren regelmatig aanwezig om haar werkzaamheden gade te slaan. Al met al kon ze terugvallen op het thuisfront. Binnen de collega's van het Rode Kruis was ze altijd aanspreekbaar en stond ze klaar om hen bij te staan, ideeën aan te dragen en verbindingen te leggen. Marion heeft veel werk voor het Rode Kruis en de afdeling Pijnacker-Nootdorp in het bijzonder gedaan. Reden om daarvan een blijk van dank te geven. Een oorkonde, bloemen en envelop met inhoud waren haar deel.

Thea Mooijman
Voor haar is het nog iets te vroeg om definitief afscheid te nemen. De soos in Nootdorp gaat nog even door onder haar leiding. Wel werd van haar afscheid genomen van de gezamenlijke activiteiten, die zij jaren lang samen met Marion heeft gerund. Was Marion vaak initiatief nemer. Zij was altijd degene die klaar stond om daar samen de handen uit de mouwen te steken. samen brachten zij het voor elkaar de twee afdelingen van voor 2003, samen te laten gaan in activiteiten. Waar het verschil in de twee dorpen vaak zichtbaar was, werd dat hier teniet gedaan. Juist die dagjes uit en de midzomer en midwinterfeesten waren immer een succes. Dat deden zij samen. Thea had daarbij soms ook met het vervoer van Nootdorp naar Pijnacker te doen. De laatste jaren met de Sponsorbus, maar daarvoor regelde zij dat de mensen, die niet zelfstandig naar Pijnacker konden komen, daarheen werd gehaald en gebracht. Daar schakelde zij haar man Leo en soms anderen voor in. Voor de Nootdorpse soos is het einde wel in het verschiet. Hopelijk lukt het om die na de zomer over te kunnen laten gaan in de nieuwe activiteiten van CulturA. Het is nu nog te vroeg om daar zeker van te zijn. Er wacht haar nog een schone taak. Ook Thea kon rekenen op het thuisfront. Leo stond altijd klaar voor haar en hij heeft menig kilometers met soosgasten afgelegd. Ook het assisteren op de soos, door bij te springen als er een klaverjasser te kort waren, enz. Voor haar inzet in dit laatste winterfeest werd zij hartelijk bedankt met bloemen.

Ook de vrijwilligers die er altijd waren om hun steentje bij te dragen werden bedankt. Tenslotte zou het zonder hen niet lukken. Deze maand ontvingen zij al een speldje van het Rode Kruis als blijk van dank en als herinnering. In november was er al een afscheidsfeest voor alle vrijwilligers en bestuurders van de afdeling. Ook de gasten, gemiddeld 140 per feestdag, die liefdevol van de geneugten van de feesten konden genieten werden bedankt voor hun aanwezigheid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant