Afbeelding

Fokus legt de regie bij de cliënt

Actueel 2.291 keer gelezen

Fokuswonen is een concept dat ooit in Zweden is 'geboren' en later overgewaaid naar Nederland, op initiatief van mensen met een fysieke beperking. Door het hele land heen zijn er nu honderd Fokusprojecten met in totaal 1.400 cliënten en ongeveer 2.400 medewerkers.

Het Fokuswonen is bedoeld voor mensen van verschillende leeftijden met een zware fysieke beperking. Het doel is dat mensen zelfstandig kunnen wonen en leven, doordat ze op ieder moment een beroep kunnen doen op de medewerkers van Fokus, die altijd in de buurt zijn en zonodig binnen drie minuten bij de cliënt zijn.

De regie ligt bij de cliënt. Hij of zij bepaalt wanneer er assistentie nodig is en kan daarvoor 24 uur per dag en zeven dagen per week oproepen via een alarm-intercomsysteem. Het gaat om assistentie/hulp bij dagelijkse handelingen als wassen, aan- en uitkleden, eten, enzovoort. Daarnaast kan eenvoudige verpleegtechnische assistentie worden verleend.

In de wijk Keijzershof in Pijnacker is sinds bijna tien jaar een Fokusproject met acht appartementen en acht grondgebonden woningen in de wijk. Daar vlak bij is ook de ADL-eenheid (hulppost) van de medewerkers van Fokus.

We praten met de ADL-assistenten Germa en Selina. Germa is er al heel lang en Selina sinds mei vorig jaar. Ze zijn bijzonder enthousiast over het concept van Fokus en over de manier van werken. Ze vertellen dat ze een zelforganiserend en goed samenwerkend team vormen met veel eigen verantwoordelijkheid en diversiteit in het werk. Er is plek voor nieuwe medewerkers. Als je bij Fokus wilt werken, krijg je eerst een interne opleiding in Utrecht en verder doe je op de werkplek kennis en ervaring op. Daarnaast is er de mogelijkheid om de BBL-opleidingen Helpende Zorg en Welzijn en Verzorgende IG te volgen.

De cliënten van Fokus kunnen 24 uur per dag assistentie oproepen, die wordt verleend in hun eigen, aangepaste en rolstoeldoorgankelijke huurwoning van Rondom Wonen De cliënten zijn verschillend qua leeftijd, gezinssamenstelling, zorgbehoefte, enzovoort, en ook de aard van hun lichamelijke beperking verschilt.

We zijn te gast bij Fokuscliënt Inge Weijenburg, die nooit heeft kunnen lopen en rolstoelgebonden is. Ze is bijna veertig jaar en staat vrolijk in het leven. Ze is heel enthousiast over Fokus, juist omdat ze zelf kan bepalen in hoeverre en wanneer ze van de diensten van Fokus gebruik maakt.

Aan het eind van het gezellige bezoek bij Inge vertellen Selina en Germa nog even dat belangstellenden voor werken bij Fokus zich altijd kunnen melden, of kunnen kijken op www.fokuswonen.nl. Ook laten ze even hun hulppost zien aan de Beemdgras. 24/7 zijn daar medewerkers aanwezig om lopend of met de Fokusfiets uit te rukken naar de zestien cliënten die in Keijzershof wonen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant