Afbeelding

Lokaal strenge vorst gevolgd door sneeuw

Actueel 6.828 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Komende nachten wordt het behoorlijk koud met matige vorst. Maandagochtend vriest het regionaal streng met -10 graden. Dinsdag trekt een sneeuwfront over het land. Gemiddeld over het land valt een paar centimeter, maar hier en daar zou ruim 5 cm kunnen vallen. Het is onzeker of het winterweer in de tweede helft van de week blijft aanhouden.

Na een mooie zaterdag met een mix van hoge wolkenvelden en zon, zakt de temperatuur eind van de middag snel onder het vriespunt. De nacht naar zondag verloopt koud met lichte tot matige vorst. Direct aan de kust wordt het -2 graden, maar landinwaarts vriest het met gemak 5 tot 8 graden. Op de koudste plaatsen, bijvoorbeeld op de Veluwe, wordt het -9 tot mogelijk afgerond -10. Strenge vorst begint bij -10,1 graden en wordt dus waarschijnlijk niet gehaald.

Mogelijk eerste strenge vorst van deze winter
Zondag volgt een schitterende winterdag met veel zon, weinig wind en maxima van een graad of 2. Op veel plaatsen is dan een ijslaagje van een paar centimeter ontstaan. Omdat de lucht droog is, zal het ijs overdag niet smelten. De nacht naar maandag verloopt helder en rustig. Aan zee is het circa -4 graden en in het binnenland ligt de temperatuur tussen -6 en -10 graden. Op een enkele plek kan het afkoelen onder -10 graden of zelfs afgerond -11 graden. Bijzonder is dit niet, een normale winter telt namelijk 2 tot 4 nachten met strenge vorst in het binnenland.

IJssloper
Maandag begint zonnig, maar in het noorden neemt de bewolking toe door een zwakke storing. Later valt daar wat smeltende sneeuw of regen, mogelijk op een bevroren ondergrond. In de nacht naar dinsdag wordt het overal bewolkt en daardoor is het niet meer zo koud met 1 graad aan de kust en -4 landinwaarts.

Dinsdag probeert een zogenaamd 'dooifront' de koude lucht te verdrijven, maar dit mislukt. Volgens MeteoGroup begint het in de ochtend in Zeeland te sneeuwen en rond het middaguur bereikt het neerslaggebied het midden van het land. De oostgrens wordt pas halverwege de avond bereikt en het is nog de vraag of het uiterste noordoosten wel iets van de sneeuw meekrijgt. Er valt op veel plaatsen een paar centimeter, lokaal 5 cm. In een smalle kuststrook gaat de neerslag over in natte sneeuw of zelfs regen. De sneeuw is een ijssloper, want sneeuw heeft een isolerende werking en werkt als een soort deken. Het ijs zal dan ook niet snel aangroeien onder een sneeuwdek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant