Afbeelding

Bibliotheek klaar voor overname CulturA, bridgeclub naar Veenhage

Actueel 1.892 keer gelezen

Op donderdag 1 augustus 2019 loopt het contract af tussen de exploitant van theater CulturA en de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Bibliotheek Oostland neemt het beheer en de uitvoering graag over, zegt bibliotheek-directeur Petra Togni woensdagmiddag tegenover Telstar Online. Ze zijn er helemaal klaar voor en zitten boordevol goede, leuke ideeën!

"CulturA moet echt een ontmoetingsplaats worden, een community center. Naast het theater zien wij volop mogelijkheden voor de bibliotheek, maar ook voor bijeenkomsten, lezingen, een buurthuisfunctie en samenzijn voor jong en oud", vertelt ze. Een dergelijk concept zag ze enige tijd geleden in Engeland. "Daar gingen mijn ogen helemaal open en kwam alles samen. De bibliotheek liep daar door het hele gebouw. Ouderen konden naar een mooie theatervoorstelling. De kleinkinderen werden vermaakt in een voorleeshoekje, er was een rollatormonteur en in een ander gedeelte kon je je zelfs laten informeren over uitvaartmogelijkheden. Ook was er ruimte voor studerende jongeren en werkende ZZP'ers. Alles op één plek. Doordat we samen met de SWOP en het Jeugd- en Jongerenwerk alle activiteiten gaan organiseren, hebben we nu de mogelijkheid om echt te gaan bijdragen aan een hechte gemeenschap vanuit ons cultuurhuis waar iedereen zich thuis zal voelen. Het heet straks niet voor niks CulturA & Zo, want we hebben al ervaring opgedaan in ons sociale buurtcentrum in Pijnacker Buurt & Zo en in de samenwerking met Theater 't Web in Bleiswijk."

Togni en het team van Bibliotheek Oostland staan in de startblokken om CulturA helemaal in beheer te nemen, maar er is één maar… De gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp moet dit besluit nemen. "Dat is ontzettend spannend. Ik weet echt niet welke kant het opgaat. Het gaat uiteindelijk om 140.000 euro per jaar meer dan ze nu betalen. Maar er komt zoveel voor terug!" Er komt ook nog een kleine verbouwing om de hoek kijken om het pand klaar te maken voor de toekomst, maar dat is een formaliteit. "Het theater heeft nu bijvoorbeeld geen kleedkamer. Wie dat ooit bedacht heeft… Dat soort dingetjes dus", aldus Petra. Het zou een beloning zijn voor zeven jaar heel hard werken. Vooral Bibliotheek Oostland zag zich in de collegeperiode 2010-2014 geconfronteerd met fikse bezuinigingen. Door anders te gaan denken, aansluiting te zoeken bij het sociaal maatschappelijk veld en steeds meer culturele activiteiten te gaan organiseren heeft Bibliotheek Oostland zich kunnen presenteren als culturele pionier waar landelijk zowel als internationaal met veel belangstelling naar gekeken wordt: "En dan te bedenken dat we dat allemaal doen met weinig subsidiegeld, we staan zesde op de landelijke lijst, van onderaf, dus dat is meer dan netjes", lacht Petra Togni die met spanning wacht wat de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp gaat beslissen.

De directrice sprak vorige week zelf de gemeenteraad toe. Donderdag doen drie bekende culturele pleitbezorgers dit nog eens dunnetjes over tijdens de zogenoemde oordeelsvormende vergadering. Daarna wordt er veel wijsheid verwacht van de raadsleden tijdens de besluitvormende vergadering op de 24e. Steun voor Bibliotheek Oostland zou in ieder geval betekenen dat de bibliotheek weer terug mag naar de Dorpsstraat, want als de raad geen ja zegt, verdwijnt de bibliotheek uit Nootdorp, want de huur aan de Markt is ook al opgezegd. Nootdorp mag zich deze maand heel gelukkig prijzen als de raad op veel dingen ja zegt: ze krijgen dan een bruisend cultuurhuis inclusief bibliotheek, een nieuwe Jan Jansenhal en basisschool De Regenboog krijgt een nieuw schoolgebouw!

Bridgeclub naar Veenhage
Overigens staat het onderdak van de Nootdorpse Bridgeclub niet meer ter discussie. De groep van zo'n 150 deelnemers spelen al zo'n 10 jaar op maandag en donderdag in CulturA, maar past straks niet meer in de nieuwe opzet. "We gaan weg, maar wel gedwongen", bevestigt secretaris Ineke Balm. "In december werd ons door projectleider Paul van Oort medegedeeld dat er in de toekomst geen plaats meer voor ons is. Ze hebben de theaterruimte waar we altijd zitten nu eenmaal nodig, omdat ze meer gaan programmeren. We waren natuurlijk zeer ontdaan, maar zijn opzoek gegaan naar een alternatief. De zaal van Nové bleek veel te klein, maar zorgcentrum Veenhage was een schot in de roos. "Het is dus Veenhage geworden! We moeten voor de verhuizing wel wat kosten maken, ik schat zo'n 500 euro. Er moeten opbergkasten worden gekocht en dergelijke. Wij gaan er vanuit dat de gemeente dit dekt."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant