Boek over Nootdorpse boerderijen bijna klaar
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
Een van de boerderijen die wel is blijven staan, de boerderij van de familie Janssen aan de Laakweg.
Een van de boerderijen die wel is blijven staan, de boerderij van de familie Janssen aan de Laakweg.

Boek over Nootdorpse boerderijen bijna klaar

  •   663 keer gelezen   Actueel

Nootdorp - Al een paar jaar is oud-Nootdorper Willem Janssen bezig met een boek over 'boerderijen in Nootdorp'. De man die tegenwoordig in het dorpje Diepenveen bij Deventer woont, hoopt dat het lijvige boek nog voor de zomer vakantie gaat verschijnen. Er is op dit moment een lastige fase gaande: een paar kritische lezers/herschrijvers lezen het manuscript. Dat zijn Henk Rolvink van Noitdorpsche Historiën, Noud Jansen die vorig jaar een boek over Nootdorp tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gepubliceerd en Ninon Vis.

Vrijdag was Willem Janssen even in Nootdorp. Hij heeft een leidinggevende functie bij de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit, maar komt op vrijdag vaak naar Nootdorp om zijn moeder te bezoeken. Dat is Ria Janssen-Van Leeuwen, de 88 lentes tellende weduwe van oud-veehouder Kees Janssen die op 1 juni 2017 is overleden. Hij was toen 92. Ma Janssen woont nog steeds aan het Oosteinde en kan zich nog redelijk redden. Willem is de tweede van vijf kinderen. Hij heeft eerder al eens een boekje geschreven over zijn eigen familie Janssen en daarna een boekje over De Eendracht, de maalderij naast Sportschool Sansi die in 2017 honderd jaar bestond. Via geschriften en notulen van vergaderingen die Willem voor het schrijven van dat boekje las, kwam hij veel leuke informatie tegen van en over Nootdorpse boeren en hun boerderijen her en der.

"Zo kwam ik een kleine drie jaar geleden op het idee om een boek te gaan maken over boerderijen in Nootdorp. In totaal zijn het er 92. Ik smokkel een beetje omdat ik hier en daar de gemeentegrenzen over ga. De zuidzijde van de Dwarskade is formeel geen Nootdorp. Vroeger was het daar Pijnacker en nu Den Haag. Ook de vroegere Polderweg pik ik mee en ook de Roeleveen. Officieel is dat geen Nootdorp maar de boeren daar waren wel helemaal op Nootdorp gericht." Willem Janssen is een man die de zaken grondig aanpakt en tot het gaatje gaat met het vinden van informatie en foto's. In veel gevallen heeft hij de benodigde informatie en de foto's boven water kunnen halen. Heel soms blijkt dat korter of langer geleden een hoeveelheid heel waardevolle foto's de prullenbak in gegaan is.

"Dan draait je maag zich natuurlijk om", zegt Willem. Hij was vrijdag even aan de Geerweg nummer 12. Dat is onderdeel van vier woningen die vroeger een boerderij vormden die door de bekende Eijsberg zijn omgebouwd tot vier woonhuizen. Een oud stalraam in de vroegere achtermuur van de boerderij herinnert daar nog aan. Willem vindt het jammer dat hij geen foto's van de boerderij heeft kunnen vinden. Boer Piet van der Meer ging in 1900 failliet omdat zijn koeien door een ziekte waren getroffen en toen is de boerderij verkocht en tot woonhuisjes omgebouwd. Althans dat is het verhaal volgens overlevering. Heel veel van de 92 boerderijen die hij beschrijft, zijn er niet meer, zoals Nootdorp op dit moment ook bijna geen boeren meer telt. Er zijn nog wat hobbyboeren.

Het criterium is voor Willem dat iemand nog koeien moet melken en melk moet leveren aan de fabriek. Piet Post die met zijn nieuwe boerderij in de bocht van de Hofweg zit – tegen het spoor aan – zou de enige boer zijn die aan dit criterium voldoet. "Hij melkt nog tien koeien", aldus Willem. Hij vertelt verder dat de meeste boerderijen in Nootdorp van na 1850 dateren. Voor die tijd was Nootdorp vooral een plassengebied. Na het droogmalen van de polders van Nootdorp kwamen er boerderijen van de grond. Omdat de Nootdorpers over het algemeen 'zo arm als de neten waren', kwamen de boeren die het land kochten en een boerderij bouwden veelal van buiten Nootdorp.

Gelukkig had de ontwikkeling van 'de boereneconomie van Nootdorp' wel een positieve ontwikkeling op de welstand van de Nootdorpers. Het is binnenkort allemaal te lezen in het nieuwste boek van Willem Janssen. Na het pentekeningenboek van Jan van der Sman dat recent uitkwam, gaan heel veel boerderijen in dit boek herleven. Willem vertelt dat er veel te lezen is maar ook veel te zien. Het is een lees- en een kijkboek. We kunnen niet wachten tot het uit is!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>