Winterbloeiers: 1. Raapzaad 2. Paarse dovenetel 3. Klein kruiskruid 4. Straatgras 5. Vogelmuur 6. Rode klaver
Winterbloeiers: 1. Raapzaad 2. Paarse dovenetel 3. Klein kruiskruid 4. Straatgras 5. Vogelmuur 6. Rode klaver

Eindejaarsplantenjacht: de resultaten van 2018

Actueel 716 keer gelezen

Rond de jaarwisseling deden 633 mensen in Nederland mee aan de Eindejaarsplantenjacht. Ook in de omgeving van Pijnacker-Nootdorp gingen plantenliefhebbers op zoek.

Enkele weken geleden kondigde ik in deze rubriek de Eindejaarsplantenjacht aan. De jacht is inmiddels gesloten en de landelijke resultaten zijn te vinden op Floron.nl. Samen met een vriendin heb ik op 27 december een uur gewandeld in Klapwijk om bloeiende wilde planten te zoeken. Het was zonnig, enkele graden boven nul en de planten stelden ons niet teleur. Op grazige plekken bloeiden tientallen madeliefjes. We zagen ook veel straatgras, klein kruiskruid, paarse dovenetel en vogelmuur in bloei. Van sommige planten vonden we maar één enkele bloeiwijze, zoals van rode klaver.

In totaal zagen we in Klapwijk 28 bloeiende plantensoorten, evenveel als vorig jaar in Koningshof. Gemiddeld zijn er in het land 16 bloeiende planten per wandeling gevonden. Alle plantenjagers bij elkaar zagen maar liefst 537 verschillende soorten wilde of verwilderde planten in bloei, dit komt neer op 20% van de Nederlandse flora. Op een kaart van Nederland is te zien dat vooral in het stedelijk gebied is geteld. Uit Pijnacker-Nootdorp komen tien ingevulde lijsten, net zoveel als uit grote steden als Zoetermeer en Delft. Onze gemeente heeft goed meegedaan!

Onlangs heb ik bloeiende planten gefotografeerd in Klapwijk en onze jongste dochter heeft er een collage van gemaakt. De gele bloemen van raapzaad geven in het voorjaar kleur aan ruige bermen in de omgeving van Pijnacker-Nootdorp, in december waren ze hier en daar te zien. Raapzaad is een kruisbloemige plant. Dat kun je zien aan de vier even grote bloemblaadjes. De bloemen zien er regelmatig en eenvoudig uit, maar deze planten zijn niet gemakkelijk te determineren omdat ze erg variabel van uiterlijk zijn. Bovendien zijn er verwante soorten kruisbloemigen met gele bloemen die al net zo variabel zijn. Ook voor gevorderden een uitdaging, die gele kruisbloemigen.

Veel winterbloeiers zijn kleine éénjarige planten. Ze verschijnen spontaan op braakliggende grond en kunnen het hele jaar in bloei worden aangetroffen. Eénjarig planten sterven als de zaden rijp zijn. Rode klaver is de enige overblijvende plant in de collage, de andere soorten zijn éénjarig. Bloemen bloeien in de winter vaak langer en ze zien er soms en beetje anders uit dan in warmere jaargetijden. Ze zijn bijvoorbeeld bleker, kleiner of gaan minder ver open. Bloeien in de kou valt duidelijk niet mee...

Caroline Elfferich

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant