Afbeelding

Muziek maken is ontspanning

Actueel 580 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Creatieve mensen vind je overal. Ook in Pijnacker-Nootdorp zijn kunstenaars actief op ieder gebied: schrijvers, beeldhouwers, muzikanten, fotografen, schilders en nog veel meer. Hoe leuk is het om een kijkje te nemen in het leven van één van die kunstenaars? Lees hier het verhaal van Karin Verstraaten, voorzitter van Muziekvereniging Excelsior Pijnacker.

"We zijn niet alleen maar bij elkaar voor de muziek, maar we willen ook vooral een vereniging zijn", zegt Karin Verstraaten (60), geboren in Arnhem. "Voor veel mensen is dit echt hun club, we proberen een beetje voor elkaar te zorgen. Maar natuurlijk willen we ook wel graag dat de kwaliteit van wat we spelen goed is. Ik ben een zogenoemde late instromer. Als kind heb ik wel de muziekschool gedaan, dat was twee jaar en daarna mocht je een instrument kiezen maar dat is er op de één of andere manier niet van gekomen. Toen mijn kinderen op de basisschool zaten vond ik het een gemis dat er zo weinig aan muziek werd gedaan. Toen ik voor de oudste op zoek ging naar een muziekschool kwam ik in Pijnacker terecht, maar dat was nogal een ouderwetse instelling en een alternatief was toen Excelsior. Nu kun je bij ons vanaf een jaar of acht op individuele basis muziekles krijgen, AMV (algemene muzikale vaardigheden) komt dan eigenlijk min of meer vanzelf. Er wordt ook gekeken naar wat een kind kan en wil. Toen mijn dochter in het jeugdorkest zat en daarmee een uitvoering had dacht ik: dat wil ik ook. Daarom heb ik klarinetles genomen. Eigenlijk kostte het niet eens zo heel veel moeite om klarinet te leren spelen omdat ik vroeger al noten had leren lezen, maar je moet er natuurlijk wel tijd insteken. En ik realiseer me wel dat als je pas later leert spelen je nooit het niveau haalt van iemand die al zijn hele leven speelt."

"Het belangrijkste vind ik dat je zo goed mogelijk bent en er plezier in hebt. Soms denk ik thuis dat ik een bepaald riedeltje wel kan spelen, maar tijdens de repetitie klinkt het dan toch weer anders. Ik repeteer de stukken die op het moment op het programma staan, maar ik zoek ook zelf muziek die ik graag zou willen spelen. Na een half uur repeteren pak ik bijvoorbeeld iets dat ik al ken of speel mee met een cd. Anderhalf jaar geleden heb ik een saxofoon gekocht, dat leek me ook leuk. We spelen allerlei soort muziek, zoals harmoniestukken en popmuziek, maar ook stukken die meer in de klassieke hoek zitten. In april hebben we een concert waarbij er een solist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest komt optreden. Een paar jaar geleden was er een actie waarbij je – als je een bepaald aantal kaarten afnam voor een concert van het Rotterdams Philharmonisch – een solist 'kreeg'. Dat is Pierre Volders op trombone. Dan moeten we dus muziek zoeken die wij aankunnen en waarbij hij de solo kan spelen. Dat is best wel spannend, want de lat ligt dan natuurlijk hoog. We hebben nu een lastig stuk op de lessenaar om samen met hem uit te voeren. Voorzitter zijn is niet per definitie alleen maar leuk, maar het hoort er wel bij. Als je alleen maar speelt is het puur voor de lol, maar als bestuurslid heb je ook verantwoordelijkheden, het is wel minder ontspannen."

"Gelukkig zijn de taken binnen het bestuur goed verdeeld en bestuursleden moeten ook om de paar jaar wisselen. Voor mezelf geldt bij het muziek maken dat ik het vooral leuk vind als ik iets kan spelen, als het me lukt en dat het klinkt. Maar qua samenspelen is het vooral belangrijk dat je het samen doet, dat je met elkaar bezig bent. De uitdaging is dat je er met elkaar iets van maakt, dat iedereen zijn best ervoor doet. Het is ook een kwestie van elkaar iets gunnen, soms is de ene partij belangrijk en dan weer de andere, soms moet je wat harder spelen, dan weer wat zachter. En af en toe als we een nieuw stuk spelen denk je: dat wordt nooit wat. Maar na een paar weken denk je ineens: hé, dat klinkt goed. Als ik een drukke werkdag heb gehad en we hebben 's avonds repetitie dan ben ik alleen maar met de muziek bezig. Je bent soms heel geconcentreerd aan het spelen, maar het geeft ook een bepaalde energie en daardoor ontspanning."

Kijk voor meer informatie op: www.excelsiorpijnacker.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant