De palmboom in Bettine's tuin houdt de herinneringen aan verre oorden levend.
De palmboom in Bettine's tuin houdt de herinneringen aan verre oorden levend.

Van Borneo en Kuala Lumpur naar Nootdorp

Actueel 1.267 keer gelezen

Nootdorp - Bettine van der Heijden vertoefde lange tijd in het buitenland en was daar zelf het aanspreekpunt voor expats. In haar huidige baan werkt zij voor Shell in Den Haag en geeft leiding aan veertig van zulke 'focal points' over de hele wereld. Het mooiste van dit werk vindt Bettine het om een brug te slaan tussen de mensen 'in den vreemde' en het management in Nederland.

Reizen, dat is wat Bettine wilde toen zij van school kwam. Maar om er haar beroep van te maken kwam niet in haar op. "Ik woonde tot mijn eenentwintigste in Rotterdam. We hadden een heel hecht gezin. Mijn broer is negen jaar ouder. Met mijn zusje scheelde ik twee jaar, we deelden een kamer en ik trok veel met haar op. Zij is zes jaar geleden overleden aan een hersentumor. Dat was een grote schok. Ik mis haar nog elke dag."

"Vroeger kon ik nooit stilzitten en ik volgde het advies van school op: 'Een opleiding bloemsierkunst. Dan ben je lekker bezig'. Later werkte ik in de verpleging en de kraam- en wijkverpleging. Toen had je nog tijd voor een praatje en een beetje keutelen met de mensen." Het reizen heeft altijd in Bettines bloed gezeten. Opeens was de tijd rijp om zich om te scholen voor de reiswereld. "Ik werd aangenomen bij Vrijuit."

"In 2013 werd mijn man voor zijn werk uitgezonden naar Maleisië. Onze zoon was toen drie jaar. Wij woonden op Borneo en in Kuala Lumpur. Daar zette ik mij in voor partners en gezinnen van expats. Eerst vrijwillig, later als officieel focal point. Ik weet precies wat er in de container moet voor welk land. Bij het 'settelen' is informatie nodig over scholen, ziekenhuizen, financiën en belastingen en zoals nu over de Brexit. Maar ik weet ook uit eigen ervaring hoe het is om terug te keren naar Nederland. Dat kan best een cultuurschok zijn. In mijn huidige baan geef ik niet zelf de informatie aan expats maar ben ik de schakel tussen onze medewerkers in het buitenland en het hogere management."

"Na terugkeer uit Maleisië organiseerde ik op zelfstandige basis trainingen aan het tropen Instituut in Amsterdam. Dat gaf mij veel voldoening. Daarna besloot ik om een eigen bedrijf te starten. Het is zo mooi om kennis door te geven aan anderen. Onlangs heb ik sollicitatietraining gegeven op een middelbare school. Het talent dat ik heb gekregen wil ik ook graag doorgeven aan de jeugd. Mijn eigen bedrijf staat nu 'on hold' maar het kriebelt wel om in de toekomst daar weer mee aan de slag te gaan."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant