Afbeelding

Weihnachtsoratorium in Dorpskerkje nu op zaterdag

Actueel 787 keer gelezen

Harry Over verzorgt komende zaterdag 22 december in de Dorpskerk in de Dorpsstraat in Nootdorp het Weihnachtsoratorium van Bach. Dat doet hij met zijn Concertkoor Zuid-Holland en het zogeheten L'Orchestre de Beaubourg. De inloop in het heel sfeervolle kerkje is vanaf 19.30 uur en het knalt los vanaf 20.00 uur.

De opwinding over de aanstaande geboorte van Jezus knalt uit de pauken en toetert uit de trompetten. "Ja, het is een relatief dure voorstelling. We moeten flink wat instrumentalisten inhuren", zo brengt Harry Over je meteen weer terug op aarde. De naar Groenlo verkaste Pijnackernaar doet pal voor de kerst het ene jaar het Weihnachtsoratorium en dan weer een of twee keer de Messiah van Händel. 'Die' is goedkoper qua instrumentale bezetting. Schallet Trompeten, Tönet ihr Pauken, Jauchzend frolocket. Daarmee valt het prachtige oratorium van Bach met de deur in huis. Niks rustige opbouw, meteen van acquit! Uit het stuk spreekt en schalt de opwinding over de arriverende verlosser, waarmee God 'van den hoge' naar de mensen toe komt. Met een zelfde muzikale opwinding leeft Harry Over toe naar 'de komst van Bach naar Nootdorp', waar koster Ger de Kok de prachtig versierde en verlichte kerk doet stralen als de kribbe van weleer.

Harry Over komt er graag voor over vanuit het oosten naar het westen. Dat is overigens een gebruikelijke onderneming. Een paar dagen per week werken hij en zijn echtgenote Marian Molthof nog in het onderwijs. Het wonen in of nabij het land van herkomst bevalt hen uitstekend. Marian komt van oorsprong uit Losser en Harry groeide op in Raalte. Het valt hen vooral op hoe veel donkerder het daar 's nachts is in vergelijking met het 'verlichte' westen des lands. "We hebben een huis gevonden aan de rand van de bebouwde kom van het vestingstadje Groenlo, net buiten de gracht. We zijn dus geen echte Grollenaren, maar dat neemt niet weg dat we daar enorm lekker wonen. Donderdag en vrijdag zijn we nog hier in het westen voor het werk en dan vertoeven we een nachtje in Hotel Abbink in Pijnacker. Marian werkt op basisschool Het Baken in Berkel en Rodenrijs en ik op het Zadkine in Rotterdam. Vroeger gaf ik daar muziek en nu burgerschap."

Op zondag komt Harry graag gedurende een aantal weken extra naar Pijnacker om met het koor en het orkest het stuk in te studeren. "Op de donderdag voor de uitvoering hebben we dan in de kerk de generale. Nee, dat gaat niet vlak voor de uitvoering. Dan zijn ze al uitgevloerd voordat de echte voorstelling begint. Het is best een stevig stuk waar je goed uitgerust aan moet beginnen", zegt Harry wiens koorleden het al jaren goed kennen. "Ze kennen de muziek. De repetities zijn bedoeld om alles goed door te nemen, de puntjes op de i te zetten en de tekstplaatsing goed op orde te krijgen."

Dat het deze keer op zaterdag is en niet op vrijdag heeft te maken met de beschikbaarheid van de instrumentalisten die het vlak voor Kerstmis en nog meer pal voor Pasen altijd heel druk hebben. De vaste bezoekers moeten even de automatische piloot uitschakelen, anders staan ze vrijdag voor een dichte kerkdeur. Harry wijst tot slot nog even op de solisten, sopraan Esther Huisman, alt Cecile Roovers, tenor Guido Groeneweg en bas Jeroen Manders. Het oratorium duurt voor de pauze een uur en na de pauze is het nog een uurtje genieten geblazen. De toegangsprijs is 22,50 euro inclusief koffie of thee. Kaarten zijn zo lang de voorraad strekt te verkrijgen via: www.concertkoorzuidholland.nl.

Overigens verzorgen koor, orkest en dirigent in het voorjaar weer de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach in de Joannes de Dooperkerk in Pijnacker. Het zijn tradities geworden in de periode voor Kerst en Pasen.

Uit de krant