Ook in de winter kun je bloeiende madeliefjes vinden. (Foto: Caroline Elfferich)
Ook in de winter kun je bloeiende madeliefjes vinden. (Foto: Caroline Elfferich)

De eindejaarsplantenjacht komt er aan!

Actueel 786 keer gelezen

Het jaar loopt op zijn einde. Het heeft al een beetje gevroren en veel wilde planten zijn bovengronds grotendeels afgestorven. Maar sommige dappere plantjes bloeien stug door…

Als liefhebber van weelderige bloemenzeeën lijd ik in de wintermaanden altijd aan bloemarmoede. Het regelmatig bekijken van plakboeken met zelfgemaakte bloemenfoto's verzacht het leed, maar er zijn nog meer remedies… Vijf jaar geleden startte Stichting FLORON een nieuw project: de Eindejaarsplantenjacht. Deze jacht bestaat er uit om tussen Eerste Kerstdag en 3 januari een uur te wandelen en ondertussen naar wilde en verwilderde planten te zoeken die in bloei staan. Het lijstje met vondsten kun je daarna doorgegeven aan FLORON, door het meldingsformulier in te vullen op plantenjacht.nl. Door jaarlijks op systematische wijze winterbloeiers te tellen probeert men te onderzoeken wat het effect is van klimaatverandering op bloeiende planten. FLORON is dertig jaar geleden opgericht om het onderzoek aan wilde planten, dat grotendeels door vrijwilligers wordt uitgevoerd, het digitale tijdperk in te loodsen. Deze taak is voortvarend aangepakt en dat heeft geleid tot een fenomenale digitale databank, die op internet voor iedereen toegankelijk is via de NDFF Verspreidingsatlas.

Terug naar de Eindejaarsplantenjacht… Vanaf het allereerste begin doe ik met plezier mee aan deze winterse activiteit. Het eerste jaar lag er tijdens de kerstdagen dusdanig veel sneeuw, dat ik de telling noodgedwongen moest uitstellen tot januari. Warm aangekleed zochten mijn jongste dochter en ik in Pijnacker naar bloemetjes. Ze waren niet dik gezaaid. Met enige moeite vonden we vijftien bloeiende plantensoorten. Het meest uitbundig bloeiden madeliefje, straatgras en tuinwolfsmelk met enkele tientallen bloemetjes. Daarna volgden klein kruiskruid, paarse dovenetel, vogelmuur en gewone hoornbloem. We zagen welgeteld één bloeiende paardenbloem. Allemaal algemene wilde plantensoorten in de bebouwde kom, de meesten met onopvallende bloemen. Ten tijde van de tweede Eindejaarsplantenjacht had het nog nauwelijks gevroren. Op nieuwjaarsdag ging ik met een vriendin op plantenjacht in Koningshof en Keijzershof. We troffen maar liefst 37 wilde plantensoorten in bloei. Ook het aantal bloemen was groter dan het voorgaande jaar. Andere plantenjagers hadden nog langere lijsten, door van tevoren een gunstige route uit te stippelen of door het meetellen van verwilderde tuinplanten. De Eindejaarsplantenjacht is geen wedstrijd, maar het heeft wel iets uitdagends om in goed gezelschap te speuren naar zoveel mogelijk bloemetjes. Door de veranderlijke weersomstandigheden levert de plantenjacht elk jaar andere resultaten, dus het blijft verrassend en … heilzaam tegen bloemarmoede!

Caroline

Uit de krant