Logo telstar-online.nl

Open brief aan college en gemeenteraad over plannen kiss-and-ride Het Baken

  •   keer gelezen   Actueel

Op Telstar Online las ik het artikel over de plannen voor een kiss-and-ride bij Het Baken. Ik ben zeer geschrokken van dit bericht. Allereerst omdat de eerder gehouden informatieavond niet via de scholen was aangekondigd. Voor ouders komt dit dus als een zeer onaangename verrassing.

De belangrijkste reden dat ik geschrokken ben, is dat de verkeersveiligheid rond de scholen in Koningshof nu uitstekend is. Er kunnen namelijk geen auto's dichtbij de school komen! Ideaal voor kleine kinderen. Helaas gaat dat door uw plannen anders worden. Er komen veel kinderen lopend en op de fiets naar de scholen. Zij hebben nu een fijn vrij liggend fiets en voetpad (Bakenpad). Kinderen kunnen dus al op redelijk jonge leeftijd zelfstandig naar school lopen.

Door de komst van de Kiss-and-Ride gaat dat veranderen. Kinderen die in de ochtend beginnen met gymles in het Baken, krijgen nu te maken met geparkeerde auto's en ouders die naar een plekje zoeken. Zeker op een donkere regenachtige ochtend is dit een recept voor (grote) ongelukken. Ook kinderen die naar de scholen toe lopen, krijgen te maken met autoverkeer. Kleine kinderen zijn slecht zichtbaar. Kortom vragen om problemen!

En waarom?

Het is toch juist de bedoeling dat kinderen lopend of met de fiets naar school komen. Dat is gezonder en veiliger voor de omgeving (en andere kinderen) dan wanneer ze met de auto gebracht worden. Hier zijn hele campagnes voor gevoerd in het begin van het schooljaar. Jammer dat die campagnes met de voorgenomen plannen, totaal zinloos zijn.

De ouders die met de auto komen, kunnen dichterbij school komen. Dat is de winst van dit plan. Helaas gaat dat ten koste van de veiligheid kinderen die lopend of fietsend naar school komen. Er is een parkeerplaats bij het Baken waar kinderen afgezet kunnen worden. Een alternatieve locatie voor de Kiss-and-Ride zou aan de Oranjelaan kunnen zijn. Creëer daar 3 of 4 plekken waar kinderen snel de auto uit kunnen. Dan kunnen die, net als de andere kinderen veilig naar school lopen. Bovendien gaat dat niet ten koste van waardevol groen rond Het Baken.

Ik wil u tevens uitnodigen om zelf op verschillende ochtenden tussen 8:15 en 8:30 uur eens te kijken naar de huidige situatie. Dan kunt u met eigen ogen zien hoe goed het nu geregeld is.

Mathijs en Maaike Sol
Prinsenhof, Pijnacker

Meer berichten