Logo telstar-online.nl

Mijn job is top: Lijstenmaker Audrey Soeterbroek

  •   keer gelezen   Actueel

Pijnacker - Het mag dan als een oud ambacht bekend staan maar wie met Audrey Soeterbroek meekijkt in de lijstenmakerij boven Kantoorboekhandel Van Atten in het centrum van Pijnacker, ziet met eigen ogen dat je in dit vak helemaal met je tijd mee kan gaan. Naast tekeningen, schilderijen en posters lijst Audrey ook allerhande voorwerpen of foto's in.

"Ik houd van oude ambachten", zegt Audrey die door iedereen 'ot' genoemd wordt. "Dit vak heeft zoveel charme. Je kijkt samen met de mensen wat er mogelijk is. Je kan gericht advies geven. Bijna altijd gaat het om iets persoonlijks en vaak zijn het herinneringen of iets waar zij veel waarde aan hechten. De verhalen die je hoort zijn soms heel bijzonder. Er kwam laatst iemand met een oud tekenblok van een familielid. Het is zo mooi om die oude tekeningen in een compleet nieuw jasje te steken. Je moet wel recht doen aan het origineel en er een passende lijst bij zoeken."

Audrey groeide op in Berkel en Rodenrijs aan de Noordeindseweg tussen de weilanden. "Ik was wel van het buitenspelen maar eigenlijk meer van het knutselen en het handwerken. Dat deed ik voor en na schooltijd bij mijn oma van vaders kant, zij was heel creatief. Mijn opa van moeders kant was kunstschilder. Hij schilderde heel divers: van oude meesters tot modern abstract. Ik wilde naar de kunstacademie maar er werd gezegd: 'daar is geen geld in te verdienen' en ik werd schoonheidsspecialiste." Later kwam Audrey via een omweg op kantoor terecht waar zij begon als directiesecretaresse. Er volgden opleidingen en een overstap naar HR (Humanresourcemanagement).

"Ik deed dat met heel veel plezier maar miste toch het creatieve aspect. Ik tekende en schilderde als hobby en ging op aanraden van een vriendin workshops hand- en brushletteren geven. Aangezien er in korte tijd veel op mijn pad kwam besloot ik de overstap te maken naar mijn eigen bedrijf: 'tante ot'. Ik gaf wel een stuk vastigheid op maar volgde mijn passie die echt bij creativiteit ligt. Zo kwam ik ook in aanraking met de lijstenmakerij. Aangezien lijstenmaker Theo van den Bulk binnenkort stopt werd er begin van dit jaar gevraagd of ik interesse had om hem op te volgen. Het leek mij wel interessant en een uitgebreide inwerkperiode, waarin ik van Theo heel veel heb geleerd, volgde. Net als bij het werk vanuit 'tante ot' ben je mooie dingen aan het maken. Het ligt helemaal in lijn met elkaar. Steeds opnieuw zie je mensen met iets moois naar huis gaan. Als ik terugkijk naar mijn creatieve inslag van vroeger is de cirkel helemaal rond."


Heeft u ook een bijzonder beroep voor de rubriek Mijn Job is Top, mail o.v.v. van Mijn Job is Top naar redactie@telstar-uitgeverij.nl.

Meer berichten