Afbeelding

Lida Gierveld en Mary Klijnsma vrijwilligers bij de Voedselbank

Actueel 679 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Vrijwilligers zijn erg belangrijk voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Zij brengen veel tot stand wat anders niet zou gebeuren. Op velerlei gebied zijn vrijwilligers actief. Welke persoonlijkheid schuilt er achter al die vrijwilligers en door wie of wat worden zij geïnspireerd? Lees hier het verhaal van Lida Gierveld en Mary Klijnsma.

"Het is heel zinvol en dankbaar werk", zeggen Lida Gierveld en Mary Klijnsma, samen coördinator bij Stichting Voedselbank Delft, uitdeelpunt Pijnacker. "Je bouwt echt wel een vertrouwensband op met de mensen die hier komen." Lida en Mary kennen elkaar via de diaconie. "In 2003 ben ik gestopt met mijn werk als leerkracht. Op enig moment werd ik gebeld door een predikant uit Delft of ik een uitdeelpunt van de Voedselbank wilde starten in Pijnacker. Het eerste jaar bestond vooral uit onderzoekend werk. Later kwam Mary ook bij de diaconie en toen de samenstelling van het bestuur veranderde kregen we fiat om door te gaan. In oktober 2007 hebben we uiteindelijk de eerste pakketten uitgedeeld, dat ging om drie adressen geloof ik maar het aantal groeide snel. Er was een groot gezin dat iedere keer naar Delft moest om een pakket op te halen en dat was één van mijn redenen om hier een uitdeelpunt te beginnen."

"In het begin moesten we de spullen zelf in Delft ophalen, maar nu wordt alles netjes bezorgd. De producten moeten voldoen aan alle regels van voedselveiligheid, daarom wordt alles op donderdagochtend in een gekoelde vrachtwagen afgeleverd, zodat we de pakketten 's middags uit kunnen delen. De pakketten zijn een noodaanvulling, dus niet toereikend voor een week, en er is iedere week een ruime variatie. In de vouwkratten zit bijvoorbeeld rijst, brood, groenten en op kosten van de diaconie halen wij ook altijd één portie verse groente voor ieder gezin, die kan wat langer bewaard blijven. De Voedselbank is afhankelijk van schenkingen en er zijn goede afspraken met bijvoorbeeld distributiecentra en supermarkten, maar de meeste producten moeten wel snel geconsumeerd worden. Sinds kort krijgen we ook vlees en dat vinden we geweldig! We hebben nu een rijdende koelkast, maar we moeten wel altijd goed op de temperatuur letten."

"In eerste instantie was het vooral lastig om een ruimte te vinden waar we uit konden delen", vult Mary, die in 2005 stopte met haar werk, aan. "Er zijn inmiddels zo'n achttien vrijwilligers, nog veel vrijwilligers van het eerste uur, het is een hechte club. Wij hebben twee weken achter elkaar dienst en tijdens het uitdelen zijn er vier mensen aanwezig die er onder meer voor zorgen dat het vlees gesorteerd wordt en kijken wat iemand precies moet krijgen. Je weet van tevoren nooit precies wat je krijgt, vaak extra brood en soms ook non-food, net wat er weg moet. Bob's Grill vriest kippen in en als hij dan genoeg heeft krijgen wij die, daar zijn de mensen heel blij mee. Als mensen voor het eerst komen is dat natuurlijk best lastig, maar het went wel en uiteindelijk is het is eigenlijk ook een soort ontmoetingsplek, er is altijd tijd voor een gesprekje."

Uit de krant