Afbeelding

Jacqueline Louter tovert met beelden

Actueel 750 keer gelezen

Delfgauw - Creatieve mensen vind je overal. Ook in Pijnacker-Nootdorp zijn kunstenaars actief op ieder gebied: schrijvers, beeldhouwers, muzikanten, fotografen, schilders en nog veel meer. Hoe leuk is het om een kijkje te nemen in het leven van één van die kunstenaars? Lees hier het verhaal van Jacqueline Louter, fotograaf.

"Een mooie belichting maken vind ik geweldig om te doen", zegt Jacqueline Louter (56), geboren in Den Haag en woonachtig in Delfgauw. "Dat is toch een soort toveren voor mijn gevoel. Een kunstwerk maken kost veel voorbereiding, maar je moet ook het toeval de kans geven, want soms gebeurt er iets waarvan je denkt: dit is goed. Ik ben een heel jonge kunstenaar, in die zin dat ik pas in 2011 ben afgestudeerd. Toen ik jong was heb ik wel overwogen naar de kunstacademie te gaan en mijn ouders hadden het waarschijnlijk fijn gevonden als ik dat had gedaan. Zij hadden namelijk altijd een warme belangstelling voor kunst, mijn hele jeugd was daar wel mee doordrenkt, zoals het bezoeken van musea en veilingen. Misschien ben ik juist daarom iets heel anders gaan doen en ben opleidingen gaan volgen in bedrijfskunde, management en ICT. Na zo'n twintig jaar in die richting werkzaam te zijn geweest bespeurde ik bij mezelf toch wel het gevoel: wil ik dit nog wel? In eerste instantie heb ik het toen voorzichtig aangepakt en ben ik in de avonduren de fotoacademie gaan doen, een vierjarige HBO opleiding. De opleiding was best pittig en omdat ik het naast mijn werk deed ontstonden er twee stromen in mijn hoofd. Daarom heb ik op enig moment gezegd: ik ga voor fotografie. Dat klinkt nu heel simpel, maar het heeft me wel een paar slapeloze nachten gekost voor ik de knoop had doorgehakt."

"Inmiddels ben ik werkzaam als fotograaf. Ik maak veel portretten in mijn studio in Delft, daar kan ik mooi licht maken, rustig werken en er hangt een relaxte sfeer. Op locatie is dat altijd maar afwachten. Veel zelfstandigen willen graag een goede foto en bedrijven willen meestal eenheid in stijl, maar ik maak ook foto's voor tijdschriften en familieportretten. Ik luister goed naar wat mensen willen, naar welke uitstraling ze streven op de foto. Daarnaast ben ik ook kunstenaar. Mijn huidige project heet 'Preserved'. Galerie Sehnsucht deed dit jaar een oproep om werk in te sturen met het thema 'timemachine'. Toen ik toevallig iets ging wegbrengen bij de kringloopwinkel zag ik daar een kunstbloem en dacht: dat is eigenlijk een tijdmachine an sich. Soms heb je ideeën in je hoofd waar je iets mee doet, met andere niet. En af en toe komt dat dan later weer bovendrijven. Wat betreft die tijdmachine kwam er enige tijd later ineens in mijn hoofd op dat ik iets met verschillende stijlperiodes kon doen, zoals barok, rococo, de seventies, daar zit ook het element tijd in. Daar is dit project uit ontstaan. Van tevoren doe ik goed brononderzoek, hoe zien dingen uit die bepaalde periode eruit. Het leuke is dat elk object een soort tijdmachine is, niet alleen omdat ze uit verschillende periodes komen, maar ook omdat in één zo'n vaas allerlei verhalen samen komen. Elke bloem komt ergens vandaan en is al een keer gebruikt, maar is toen weggedaan om welke reden dan ook. Het is een soort boeket van de tijd. Toen ik dit idee eenmaal had ben ik gaan verzamelen. Ik haal alles bij kringloopwinkels. In mijn hoofd heb ik natuurlijk wel een boodschappenlijstje, maar soms ga je wel eens gericht een winkel in en kom je met iets anders naar buiten. Er zit dus een stukje planning, maar ook een stukje toeval in. De stoffen haal ik op de Rotterdamse markt, die moeten wel in de juiste kleur zijn. Inmiddels heb ik meer dan tien van zulke kunstwerken gemaakt, recentelijk van een heel wit boeket voor de nieuwe expositie van Galerie Sehnsucht: Winterreise. Ik heb nog allemaal nieuwe ideeën, met fellere kleuren en misschien wat stoerder, ik ben er dus nog niet klaar mee. Het werk dat je maakt is eigenlijk één grote uitdrukking van jezelf. Het liefst wil ik gewoon graag dat mensen zelf goed kijken en zien wat er gebeurt, dat is het allerleukst." Kijk voor meer informatie op: www.jaxpix.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant