Dr. Ir. Ronald E. Waterman komt naar ons dorp.
Dr. Ir. Ronald E. Waterman komt naar ons dorp.

Waterman houdt lezing over landaanwinning

Actueel 1.139 keer gelezen

Pijnacker - Op maandagavond 26 november verzorgt topwetenschapper en waterbouwer Dr. Ir. Ronald E. Waterman een lezing 'Van zand naar land en bouwen in zee door de natuur'. De lezing vindt plaats in restaurant Tout le Monde, Noordweg 19 te Pijnacker en wordt georganiseerd door de Rotary Club Pijnacker-Nootdorp. De lezing begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).

Toen astronaut André Kuipers in zijn ruimtestation rondjes om de aarde maakte, kon hij van drie landgenoten het levenswerk zien liggen; als eerste dat van Ir. Cornelis Lely, bedenker van de Zuiderzeewerken en de Afsluitdijk en als tweede de Deltawerken, waarvan Dr. Ir. Johan van Veen wel de 'vader' wordt genoemd. Ten derde is er de nieuwe kustlijn van de tweede Maasvlakte en Seaport Marina IJmuiden, die Waterman mede ontwierp, al vindt hij dat zelf 'veel te complimenteus'. Watermans leven staat in het teken van antwoorden vinden op de vraag hoe – onder het creëren van meerwaarde – vele bestaande en komende problemen in grootstedelijke concentraties op het gebied van ruimte, economie en milieu in onderlinge samenhang tot een gewogen oplossing kunnen worden gebracht. Hij legde zijn werk en ideeën vast in het omvangrijke boek 'Naar een integraal kustbeleid via bouwen met de natuur'. In 500 pagina's schrijft hij in begrijpelijke taal over kustuitbreidingen en nieuwe landaanwinning. Zijn boek laat precies zien wie hij is: hoog boven de stof verheven, maar op detailniveau geïnformeerd.

Over de spreker
Dr. Ir. Ronald E. Waterman (1934) komt uit een Joods humanistisch hoogleraarsgezin in Delft. Als kind overleefde hij de Holocaust. Hij is chemisch en milieutechnische ingenieur, doctor in de civiele techniek en bekleedt acht adviseurschappen, zeven gastdocentschappen en twee directeurschappen. Hij is adviseur landaanwinning in 59 landen, volgens de mede door hem ontwikkelde methode 'Bouwen in de natuur'. Hij is voor de VVD lid van de Provinciale Staten in Zuid-Holland, beste Statenlid van Nederland (2007), Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Op YouTube is een film van 15 minuten over zijn werk te vinden, 'Building with Nature'.

Kortom, het belooft een onvergetelijke en meer dan boeiende avond te worden over landaanwinning, een onderwerp dat ons allemaal aangaat. Maar ook onderwerpen als de Holocaust, Israël en de politiek zijn bij topwetenschapper Ronald Waterman in goede handen.

Ook biedt de avond een leuke kennismaking met de Rotary Club Pijnacker-Nootdorp. U bent van harte welkom, maar meldt u zich s.v.p. vooraf aan bij het secretariaat van de Rotary Club Pijnacker-Nootdorp secretaris@Rotary-PN.nl of bij Wim Verhagen w.verhagen@planet.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant