Even ontspannen tijdens een mooie fietsvakantie.
Even ontspannen tijdens een mooie fietsvakantie.
Vrijwilliger in de schijnwerpers

Hanny Voogt van Ipse de Bruggen

Actueel 1.327 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Vrijwilligers zijn erg belangrijk voor Pijnacker-Nootdorp. Zij brengen veel tot stand wat anders niet zou gebeuren. Op velerlei gebied zijn vrijwilligers actief. Welke persoonlijkheid schuilt er achter al die vrijwilligers en door wie of wat worden zij geïnspireerd? Lees hier het verhaal van Hanny Voogt.

"Dit werk geeft veel voldoening", zegt Hanny Voogt, vrijwilliger bij Ipse de Bruggen. "De cliënten zijn altijd blij en gelukkig en genieten ook overal van: van de Kraaienrit op de vrachtwagen tot kleine activiteiten. Ze zijn er even uit om de zinnen te verzetten en er heerst een ongedwongen sfeer, dat is fijn." Ipse de Bruggen is een instelling die bijzondere zorg biedt aan mensen met een handicap. In het groene en rustige buurtschap Craeyenburch in Nootdorp wonen zo'n 350 mensen met een verstandelijke beperking in kleine groepen. Er zijn ook volop mogelijkheden voor dagbesteding en recreatie. Hanny is daar vrijwilliger bij onder meer de knutselclub, de make-up club en bij drumband Cnots-Boem.

"Dit zijn de dingen die ik wekelijks doe en verder val ik in bij allerlei dingen zoals wandelen en koken, en ben ik betrokken bij alle incidentele activiteiten zoals kerst. Ik doe dit al heel lang. Toen mijn zoon klein was deed ik veel op school, maar toen hij naar de middelbare school ging werd dat minder en las ik toevallig in de krant dat Ipse de Bruggen vrijwilligers zocht om mee te lopen met de Avondvierdaagse. Zo ben ik er een beetje ingerold. Kennelijk viel ik op bij iemand en die vroeg of ik bij Ipse de Bruggen wilde komen werken. Naar aanleiding daarvan heb ik verschillende cursussen gevolgd en ben ik op de logeerafdeling gaan werken. Dat heb ik volgehouden tot ik 69,5 jaar was, toen ben ik met pensioen gegaan, maar ik zou best nog wel willen werken."

"Vroeger was ik lid van gymnastiek en drumbad Advendo in Berkel en Rodenrijs. Op een gegeven moment werd ik gevraagd om bij Cnots-Boem te komen helpen, een drumband met majorettes. Inmiddels doe ik dat alweer 34 jaar. Ik begeleid de majorettes en doe zelf ook mee als de nodig is. We repeteren iedere woensdagavond en treden regelmatig op, eigenlijk overal waar we gevraagd worden, zoals bij de open dag van de zorgkwekerij, tijdens Koningsdag en bij activiteiten op Craeyenburch. De club is een beetje aan het verouderen dus we zitten te springen om nieuwe leden, zowel tamboers als majorettes. We spelen heel veel kinderliedjes, die kennen de cliënten meestal en ze liggen goed in het gehoor. Af en toe spelen we ook wel marsjes die we zelf hebben geschreven."

Zo'n drie jaar geleden droegen twee collega's Hanny voor voor een lintje: "Het was heel lief dat ze dat voor me gedaan hebben. Het is wel fijn om zoveel waardering te krijgen. Een leuke bijkomstigheid was dat de burgemeester zei dat het het eerste lintje van koning Willem-Alexander was. Dat er zoiets voor je georganiseerd wordt is wel heel bijzonder." Afgezien van het vrijwilligerswerk tennist Hanny drie keer in de week, gaat zij op fietsvakantie en past zij regelmatig op haar kleinkinderen: "Alles wat op mijn weg komt doe ik altijd maar zolang het kan." Ipse de Bruggen kan nog behoorlijk wat nieuwe vrijwilligers gebruiken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant