Al vijf jaar eerste hulp bij evenementen en festivals
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl

Al vijf jaar eerste hulp bij evenementen en festivals

  •   692 keer gelezen   Actueel

Pijnacker - Vijf jaar geleden werd naast de toen bestaande EHBO vereniging de Stichting Evenementen' EHBO Pijnacker (EEP) opgericht. Inmiddels maken 'evenementen' en 'EHBO' weer deel uit van dezelfde organisatie en wordt de afdeling 'AED' (Automatische Externe Defibrillator) toegevoegd. Cees van der Ende vertelt vol enthousiasme over de huidige activiteiten, of zoals zijn vrouw Rieta over hem zegt: "Je drukt bij Cees op een knopje en dan hoef jij niets meer te zeggen."

Het is voor het bestuur van EEP wel even puzzelen om mensen en materiaal op de juiste plek te krijgen als er meerdere evenementen op dezelfde dag gepland zijn. "Voor een groot spektakel zoals een wielerronde of de RunBikeRun heb je wel negen tot twaalf hulpverleners nodig", zegt Cees van der Ende die samen met voorzitter Wim Tas en zijn vrouw Rieta (penningmeester) het huidige bestuur van EEP vormt. "Een secretaris hebben we niet, dat doen we gewoon met z'n drietjes. Alle aanvragen handelen we met elkaar af, dat werkt prima. Wij houden van korte lijntjes." Zo staan de Ladiesrun, de Oostlandmarathon, de Santa Run en festival Zuidpop op het 'to do lijstje' van de EEP, maar ook buurtfeesten, sporttoernooien, braderieën en sportdagen van scholen.

Soms gaat er een tent mee of een aanhangwagen met verbandmiddelen, brancard en AED, op een ander moment staat er een kraam en is een koffer met spullen voldoende. "In elke laatste week van de zomervakantie bemannen wij een EHBO post bij Jeugdland", vertelt Cees. "Daar komen soms wel vijftienhonderd kinderen spelen en timmeren. Er zijn zomers dat je daar meer dan honderd wespensteken behandelt, maar verder blijft het meestal gelukkig bij kleine spijker- en schaafwondjes."

Organisaties krijgen alleen een vergunning voor een evenement als zij 'EHBO' geregeld hebben. De aanvraag loopt via de website van EEP waar de EHBO vrijwilligers inloggen en in één oogopslag de beschikbaarheid zien. "Soms ontstaat er een vaste ploeg voor een jaarlijks terugkerend evenement", vervolgt Cees. Het werven van hulpverleners blijft lastig. "Mensen hebben het druk met van alles, maar hoe meer mensen zich beschikbaar stellen, des te minder aantal uurtjes ben je per persoon aanwezig bij een activiteit", is zijn logische conclusie.

Kant en klaar
Voor hemzelf is EHBO een manier van leven. Hij werd als klein jochie al met het EHBO virus besmet toen hij met zijn vader – ook EHBO-er - meeging naar de wielerronde van Pijnacker. "Wat ik mij nog heel goed herinner is een wielrenner die uit de bocht vloog en zo'n grote duikeling maakte dat hij meteen 'kant en klaar' op de brancard terecht kwam." Cees kan er nu hartelijk om lachen. Vanaf zestienjarige leeftijd kun je een EHBO diploma halen. "Je moet natuurlijk wel goed tegen emoties kunnen en lichamelijk in staat zijn om te reanimeren." Cees is al meer dan vijfenveertig jaar actief als vrijwilliger bij de meest uiteenlopende evenementen en verzorgt ook EHBO cursussen. Het bijzondere is dat hij er uiteindelijk zijn beroep van maakte: EHBO instructeur bij de Brandweer.


Over het project waar hij zich, samen met de andere bestuursleden en de Hartstichting, al enige tijd voor inzet licht Cees een tipje van de sluier op: "Het in kaart brengen van de beschikbare AED's en daarnaast ervoor zorgen dat de apparaten altijd in een buitenkast beschikbaar zijn en deze niet verder dan vijfhonderd meter van elkaar geplaatst zijn."

Luxe probleem
Soms is het een 'luxe probleem' als AED's in één buurt te dicht op elkaar zitten. En vaak is er - binnen - bij een winkel, bedrijf of vereniging, wel een AED aanwezig maar kan men daar alleen tijdens de openingstijden gebruik van maken. Voor deze 'derde tak' zoekt de Stichting Evenementen EHBO Pijnacker nieuwe bestuursleden. Wie interesse heeft kan zich aanmelden via: AEDpijnackernootdorp@gmail.com of kijk op evenementenehbopijnacker.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>