Afbeelding

Een avond over vogels met Nico de Haan

Actueel 933 keer gelezen

NMP, de vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker, organiseert op woensdag 21 november 2018 een avond met de bekende vogelaar Nico de Haan als gastspreker. Iedereen is van harte welkom om te komen luisteren naar zijn enthousiaste en vaak grappige verhalen.

Nico de Haan heeft gewerkt voor Natuurmonumenten en hij is mededirecteur geweest van Vogelbescherming. Hij was redacteur van het blad "Vogels" van Vogelbescherming en was te horen in de wekelijkse radio-uitzending Vogels Kijken in het VARA-programma Vroege Vogels. Meer recent is hij bij een groot publiek bekend geworden met het tv-programma "Baardmannetjes", waarin hij samen met Hans Dorrestijn optrad. Zij bezochten iedere uitzending een interessant natuurgebied in Nederland en vertelden daar vol passie voor natuur en een frisse dosis humor wat ze daar aan vogels zagen.

Het programma
Nico vertelt op 21 november twee verhalen. Voor de pauze neemt Nico ons mee op reis in Vogelland waar de vogels er alles aan doen om met zo min mogelijk inspanning zo goed mogelijk aan voedsel te komen, de beste partner te kiezen of de beste woonplek te veroveren. Daar hebben ze veel voor over! Ze bedriegen elkaar, stelen nestmateriaal, kraken elkaars territorium en gaan er met de partner van de buurman vandoor! Na de pauze neemt Nico u mee in een persoonlijk verhaal over hoe hij ooit met vogels kijken is begonnen, waar zich dat allemaal heeft afgespeeld en welke boeken daar een belangrijke rol bij hebben gespeeld. Een leven lang vogelavontuur, waarbij hij een paar keer bijna het leven liet maar waarvan hij ook heel veel heeft genoten en dat wil hij die avond met u delen. Tijdens de pauze wordt er voorlichting gegeven over het gebruik van verrekijkers en is er gelegenheid om deze uit te proberen. Ook is er een vogelquiz, waarbij een verrekijker kan worden gewonnen.

Genieten van vogels
Er zijn vele vogelliefhebbers in onze gemeente die er met een verrekijker of fotocamera, met of zonder statief, op uittrekken om vogels te spotten in onze natuurgebieden. Op de site www.waarneming.nl kunt u zien welke vogels zij zoal vinden in de gemeente. In al onze natuurgebieden zijn ook vogeltellers actief. Zij lopen in het broedseizoen, van 15 maart tot 15 juli, tien maal een vaste route door hun gebied en tellen de vogels die ze zien en horen. Hun waarnemingen worden opgenomen in de landelijke waarnemingslijsten van SOVON vogelonderzoek en deze gegevens worden gebruikt om vast te stellen met welke soorten het beter gaat en welke soorten afnemen. In totaal worden er per jaar van zo'n 250 vogelsoorten exemplaren gezien in onze gemeente. Sommigen genieten van vogels in de tuin of op het balkon. Zo had de schrijver van dit stuk onlangs een roodborstje in de tuin. Steeds vloog hij op en neer tussen de poort en de deur van onze schuur, waar hij iedere keer vlak voor de ruit even bleef fladderen, voor hij weer ging zitten op onze poort. Zocht hij daar insecten? We vonden het maar gek, tot we ons realiseerden dat hij zijn weerspiegeling zag in de ruit. Hij probeerde een rivaal te verjagen!

Locatie en aanmelden
Onze avond over vogels staat open voor iedereen. Misschien kunt u nog geen merel van een spreeuw onderscheiden, of misschien bent u vogelteller en herkent u een graspieper op gehoor, het is voor ieder boeiend om Nico de Haan te horen vertellen. De lezing vindt plaats in de kerkzaal van de Ontmoetingskerk, Klapwijkseweg 91 te Pijnacker. Inloop vanaf 19.30 uur en de avond begint om 20.00 uur en zal omstreeks 22.30 uur afgelopen zijn. De entree is gratis. Het is wel nodig om u aan te melden, zodat we weten op hoeveel mensen we moeten rekenen. U kunt zich tot uiterlijk 19 november aanmelden bij NMP-bestuurslid Cees Kerkhof, ckerkhof@skpnet.nl , o.v.v. uw naam, telefoonnummer en het aantal personen dat deelneemt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant